ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το ΙΚ σφίγγει τον κλοιό γύρω από δύο σιιτικά χωριά

Συρία: Το ΙΚ σφίγγει τον κλοιό γύρω από δύο σιιτικά χωριά

Σφοδρές μάχες, ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες, πιστές στο συριακό καθεστώς και αντάρτες - μαχητές της αλ Κάιντα που εξαπέλυσαν επίθεση με στόχο να καταλάβουν δύο σιιτικά χωριά στο βόρειο τμήμα της χώρας, μαίνονταν την Κυριακή (23/11).

Την ίδια ώρα στη Δαμασκό, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στους προστάτες των ανταρτών και των τζιχαντιστών, αναφερόμενος κυρίως στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ρωσική αποστολή που επισκέπτεται τις τελευταίες τρεις ημέρες τη Συρία για να συζητήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης ενός διαλόγου ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Και μπορεί τα χωριά Νέμπολ και Ζαχρά, στην επαρχία Χαλέπι, να πολιορκούνται από τους αντάρτες επί ενάμιση χρόνο, ωστόσο το Σάββατο το βράδυ οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, εξαπέλυσαν νέα έφοδο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα στα όρια του Νέμπολ και του Ζαχρά, έπειτα από μια έφοδο των ανταρτών και του [Μετώπου] αλ Νόσρα με σκοπό να καταλάβουν αυτά τα δύο σιιτικά χωριά», ανέφερε η ΜΚΟ.

«Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση εναντίον αυτών των δύο χωριών από την έναρξη της πολιορκίας τους πριν από ενάμιση χρόνο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είναι η πρώτη φορά που οι αντάρτες προελαύνουν στο νότιο τμήμα του χωριού Ζαχρά», διευκρίνισε επίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης, τουλάχιστον οκτώ αντάρτες και τζιχαντιστές, καθώς κι ένας πολίτης, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, λόγω της επίθεσης «με στόχο να χαλαρώσει η πίεση που ασκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Χαλέπι», όπου πολιορκούνται συνοικίες των αντικαθεστωτικών.

Σημειώνεται ότι τα χωριά φυλάσσονται από τις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας (μια παραστρατιωτική οργάνωση που πρόσκειται στο καθεστώς) με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάλεσε, ενώπιον μιας αντιπροσωπείας Ρώσων κοινοβουλευτικών, από τη Δαμασκό, να «ασκηθεί αληθινή πίεση σε εκείνους που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση, στον εξοπλισμό, αλλά και στην υποστήριξη των ενεργειών των τρομοκρατών», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Νωρίτερα πάντως σήμερα (23/11), οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέρριψαν ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας κοντά στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας — κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ομώνυμη επαρχία, η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις