ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Τουρκία: Ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας

Ρωσία-Τουρκία: Ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας

Παρά τις διαφορές τους ως προς την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία, η Τουρκία και η Ρωσία είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και των εμπορικών συναλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σημερινή (01/12/2014) επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνοδευόμενος από πολυάριθμη υπουργική αντιπροσωπεία φθάνει σήμερα στην Αγκυρα για μία κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα προηγηθεί συνεδρίασης της επιτροπής διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.

Συμφωνίες συνεργασίας θα υπογραφούν στη συνέχεια από τους δύο ηγέτες και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με τουρκική επίσημη πηγή, η συνάντηση έχει ως στόχο την εξασφάλιση εκπτώσεων στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που αντιπροσωπωεύει το 60% των τουρκικών εισαγωγών.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει από τη Μόσχα την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου. Ηδη η Gazprom έχει δεσμευτεί για την προμήθεια 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία, έναντι 26,7 δισεκατομμυρίων κ/μ το 2013.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα αποτελεί προτεραιότητα των δύο χωρών. Η Μόσχα απέσπασε συμβόλαιο για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα προσέκρουσε σε τεχνικά προβλήματα, ωστόσο ο πρώτος από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού θα λειτουργήσει μέχρι το 2020, σύμφωνα με την Αγκυρα.

Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ανήλθε σε 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, ενώ οι φιλοδοξίες των δύο χωρών είναι ο τριπλασιασμός τους ώστε να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εδώ και χρόνια, η Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, και η Ρωσία διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις παρά τις σημαντικές διαφορές τους στον τομέα της εξωτερικής τους πολιτικής, και ειδκότερα ως προς την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία.

Η Μόσχα είναι σταθερός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ η Αγκυρα διαμορφώνει την πολιτική της με σταθερό άξονα την ανατροπή του. Η κρίση στην Ουκρανία έφερε επίσης αντιμέτωπες σε διπλωματικό επίπεδο τη Μόσχα και την Αγκυρα, καθώς η Τουρκία καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας και εξέφρασε ανησυχίες για την τύχη της τουρκόφωνης κοινότητας των Τατάρων.

"Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία παραμένουν σταθερές, διατηρούν την πορεία τους και δεν εξαρτώνται από την σημερινή κατάσταση", δήλωσε πριν από τη σημερινή του επίσκεψη ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Παραδεχόμενος ότι οι θέσεις των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι "ακριβώς οι ίδιες ως προς ορισμένα θέματα, αλλά μπορούν να αποκλίνουν", δήλωσε ότι θεωρεί ότι αυτό "είναι φυσικό για χώρες που διαμορφώνουν κατά ανεξάρτητο τρόπο την εξωτερική τους πολιτική".

Πολιτικοί παρατηρητές έχουν τονίσει τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο αυτές προσωπικότητες: δύο χαρισματικοί ηγέτες, φιλόδοξοι, που δέχονται επικρίσεις για τις αυταρχικές τους πρακτικές, οι οποίοι κατόρθωσαν να εκλεγούν στην προεδρία των χωρών τους παρά τα ισχυρά κινήματα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τους.

Σχετικές ειδήσεις