ΚΟΣΜΟΣ

Αμηχανία Κάμερον από τις δηλώσεις Νταβούτογλου

Αμηχανία Κάμερον από τις δηλώσεις Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατήγγειλε την ξένη «προπαγάνδα» για μαχητές από το εξωτερικό που περνούν τα σύνορα της χώρας του και καταφέρνουν να εισχωρήσουν στη Συρία.

Βρετανία και Τουρκία συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά στη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατήγγειλε την ξένη «προπαγάνδα» για μαχητές από το εξωτερικό που περνούν τα σύνορα της χώρας του και καταφέρνουν να εισχωρήσουν στη Συρία.

Στην πραγματικότητα, ο Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετώπισε αμήχανα την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, την ώρα που αντάλλασσαν δημόσια υποσχέσεις για υψηλού επιπέδου συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, προς αντιμετώπιση των μαχητών του ΙΚ.

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία μετά από τέσσερα χρόνια, ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα ενάντια της απειλής του ΙΚ και είπε χαρακτηριστικά ότι «στο ερώτημα τι περισσότερο θα μπορούσαν να κάνουν Τουρκία και Βρετανία ενάντια στη μάστιγα των ξένων μαχητών και την ιδεολογία της βίας, η απάντηση είναι πως λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα... συνεργαζόμενοι όσο πιο στενά μπορούμε». Όμως όταν μοιράστηκαν το πόντιουμ, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως τα ξένα μέσα ενημέρωσης που προωθούν «προπαγανδιστικά» την άποψη πως μαχητές του ΙΚ από το εξωτερικό περνούν στη Συρία μέσω τουρκικού εδάφους. «Το ΙΚ εμφανίστηκε στο Ιράκ και όταν το Ιράκ τελούσε υπό αμερικανικό έλεγχο, αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος. Σε καμία περίπτωση οι ηγέτες του ΙΚ δεν διήλθαν από την τουρκική μεθόριο», υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.


(Πηγή: Guardian)

Σχετικές ειδήσεις