ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος για εκατομμύρια θύματα από ανθεκτικά μικρόβια

Κίνδυνος για εκατομμύρια θύματα από ανθεκτικά μικρόβια

Μέχρι το 2050, περισσότερες από 10 εκατομμύρια ζωές θα χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, από ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια, αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα.

Πιο θανατηφόρες ακόμη και από τις διάφορες μορφές καρκίνου μπορεί να αποδειχθούν λοιμώξεις από ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια, που σύμφωνα με έρευνα, μέχρι το 2050 θα θερίζουν παραπάνω από 10 εκατομμύρια ζωές το χρόνο, αν δεν περιοριστεί σημαντικά η ανεξέλεγκτη παγκόσμια εξάπλωσή τους.

Μελέτη που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης, δείχνει ότι τέτοιου είδους λοιμώξεις αποτελούν την αιτία θανάτου για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως και η τάση αυτή ολοένα και αυξάνεται.

Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανθεκτικότητα των μικροβίων προκαλεί τουλάχιστον 50 χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Αν μάλιστα παραμείνει ανεξέλεγκτη, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα δεκαπλασιαστούν μέχρι το 2050.

Ο οικονομολόγος (πρώην εργαζόμενος της Goldman Sachs), Τζιμ Ο' Νιλ, από τους επικεφαλής συντάκτες της έκθεσης, τόνισε ότι «εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, οι άνθρωποι που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους θα μπορούσαν να φθάσουν στα 10 εκατομμύρια».
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μια «μετα-αντιβιοτική εποχή», όπου η βασική περίθαλψη γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων κατά τη διάρκεια συνηθισμένων επεμβάσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα ήδη σε αυτόν τον αιώνα εάν δεν γίνει κάτι δραστικό.
Οι μεγαλύτερες απώλειες προβλέπεται να έρθουν μέσω μολύνσεων από τον E. coli, από την ελονοσία και τη φυματίωση.


(Πηγές: BBC, Guardian)

Σχετικές ειδήσεις