ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: καταγγέλλει ρωσική κινητικότητα στη Βαλτική

Πολωνία: καταγγέλλει ρωσική κινητικότητα στη Βαλτική

Αυξημένη κινητικότητα ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλτικής αυτή την εβδομάδα αναφέρει η Πολωνία καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα δοκιμάζει τις άμυνες του ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία αναφέρει ασυνήθιστα αυξημένη κινητικότητα ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλτικής αυτή την εβδομάδα και καταγγέλλει ότι η Μόσχα δοκιμάζει τις άμυνες του ΝΑΤΟ, κάτι που δε συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.

Ο Πολωνός υπουργός άμυνας, Τόματς Σιέμονιακ, δήλωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας εντοπίζεται σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο και πως η Σουηδία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο.

Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι των χωρών της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, διαθέτουν αεροσκάφη στην περιοχή στο πλαίσιο εποπτικής αποστολής, προκειμένου να παρακολουθούν τα ρωσικά αεροσκάφη.
Η κρίση στην Ουκρανία έχει σαφώς ενισχύσει την ένταση στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος, η Ρωσία «δεν προετοιμάζει μεν επίθεση» αλλά δοκιμάζει τις αμυντικές αντοχές του ΝΑΤΟ κι αυτό «δε διευκολύνει την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης».
Οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, εισχώρησαν στο ΝΑΤΟ, το 2004.

(Πηγές: BBC-Reuters)

Σχετικές ειδήσεις