ΚΟΣΜΟΣ

Σ.Λαζάρεβιτς: «Υποβλήθηκα σε βασανιστήρια»

Σ.Λαζάρεβιτς: «Υποβλήθηκα σε βασανιστήρια»

Σε συνέντευξή του σε γάλλο δημοσιογράφο, ο τελευταίος γάλλος όμηρος στον κόσμο, Σερζ Λαζαρεβίτς διέψευσε πως ήταν μισθοφόρος ενώ αποκάλυψε πως υπέστη βασανιστήρια από μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο 51 ετών Λαζαρεβίτς παρέμεινε στην έρημο της Σαχάρας, στο βόρειο Μάλι, επί τρία χρόνια. Τον πρώτο χρόνο κρατείτο μαζί με τον άλλο Γάλλο, τον Φιλίπ Βερντόν, με τον οποίο συνελήφθησαν ταυτόχρονα.

"Υποστήκαμε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Συχνά μας χτυπούσαν με σιδερόβεργες", είπε ο Λαζαρεβίτς στον Ουγκό Κλεμάν, τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου France 2, όπου εμφανίστηκε στο χθεσινό απογευματικό του δελτίο.

Παρότι ο συγκρατούμενός του τελικά δολοφονήθηκε, εκείνος κατάφερε να σωθεί, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, μέσω του οποίου αφέθηκαν ελεύθεροι τέσσερις τζιχαντιστές (δύο εκ των οποίων φέρεται ότι είναι εκείνοι που είχαν οργανώσει την απαγωγή του)

Παρότι το Παρίσι διαψεύδει πως κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωσή του, ο ίδιος θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει: "Ναι, θεωρώ ότι δόθηκαν χρήματα. Εκείνοι που συλλαμβάνουν ομήρους το κάνουν για τα χρήματα, είναι οικονομικό το κίνητρο. Αυτοί είναι φτωχοί άνθρωποι που τους έχουν δώσει όπλα και χρήματα. Θεωρώ ότι με απήγαγαν για λύτρα. Η θρησκεία...δεν ξέρω. Προσεύχονταν αλλά όχι συνέχεια ", είπε στον δημοσιογράφο και πρόσθεσε ότι οι απαγωγείς του ήταν νέοι σε ηλικία (ένας εξ αυτών ήταν μόλις 14 χρόνων, όπως είπε)και δεν έδειχναν ιδιαίτερα θρησκευόμενοι.

Σχετικές ειδήσεις