ΚΟΣΜΟΣ

Στο Παρίσι έφτασε ο τελευταίος γάλλος όμηρος των ισλαμιστών

Στο Παρίσι έφτασε ο τελευταίος γάλλος όμηρος των ισλαμιστών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν σε περιοχές όπου κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απαγωγής, κατά την άφιξη στο Παρίσι του τελευταίου γάλλου ομήρου Σερζ Λαζαρεβίτς.

"Θέλω να στείλω ένα απλό, σαφές μήνυμα σε όλους τους συμπατριώτες μας που μπορεί να βρεθούν σε επικίνδυνες περιοχές: φροντίστε να μην πηγαίνετε εκεί όπου κινδυνεύετε να απαχθείτε. Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση που δεν υπάρχει πλέον κανένας άλλος γάλλος όμηρος στον κόσμο.

Ο Ολάντ υποδέχτηκε τον 51 ετών Λαζαρεβίτς, ο οποίος απελευθερώθηκε ύστερα από τρία χρόνια ομηρείας από την οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) στο Σαχέλ. Ο σερβικής καταγωγής Λαζαρεβίτς που έφθασε νωρίς το πρωί από το Νιαμέι στην αεροπορική βάση του Βιλακουμπλέ, νοτίως του Παρισιού, εξέφρασε τη χαρά του τονίζοντας ότι "η ζωή είναι ωραία όταν ξαναβρίσκεις την ελευθερία σου". Η μητέρα και η αδελφή του, καθώς και ο γιος του Φιλίπ Βερντόν, ο οποίος είχε απαχθεί ταυτόχρονα και στη συνέχεια εκτελέστηκε, βρίσκονταν στο αεροδρόμιο για την υποδοχή.

Ο Λαζαρεβίτς απήχθη στις 24 Νοεμβρίου 2011 στο Μαλί. Χθες βράδυ στο Νιαμέι έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μαχαμαντού Ισούφου τον οποίο ευχαρίστησε γιατί ο Νίγηρας "συνεργάστηκε με την Γαλλία" για την απελευθέρωση του.

Ουδεμία πληροφορία δόθηκε για τις συνθήκες της απελευθέρωσης και κυρίως για την ενδεχόμενη καταβολή λύτρων ή την απελευθέρωση τζιχαντιστών κρατουμένων σε αντάλλαγμα. Επισήμως, η Γαλλία δεν πληρώνει απευθείας λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων αλλά δεν αποκλείει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την καταβολή των χρημάτων μέσω τρίτων.

"Kάποιος πλήρωσε"
"Κάποιος πλήρωσε, αν δεν είναι η κυβέρνηση, τότε είναι κάποιος, μια εταιρία, μια ασφαλιστική εταιρία ...", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Αλέν Μαρσό, πρώην δικαστής της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ο Λαζαρεβίτς εργαζόταν σε κατασκευαστικό έργο όταν απήχθη από ομάδα ενόπλων ανδρών σε ξενοδοχείο του Χόμπορι στο βόρειο Μαλί, μαζί με τον Φιλίπ Βερντόν, που ταξίδευε μαζί του για επαγγελματικούς λόγους. Αυτός ο άλλος Γάλλος βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Ιούλιο του 2013.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Γαλλία είχε καταμετρήσει έως 15 ομήρους ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Θρήνησε επίσης τον θάνατο άλλων έξι την 1η του περασμένου Ιανουαρίου. Ωστόσο, τον Απρίλιο, οι τέσσερις δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ το τζιχαντιστικό κίνημα ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ, που είχε απαχθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο δυτικό Μαλί. Ο ορειβάτης και οδηγός βουνού Ερβέ Γκουρντέλ απήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου και εκτελέστηκε τέσσερις μέρες αργότερα στην Αλγερία από οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις