ΚΟΣΜΟΣ

Η...διπλωματία του χριστουνεννιάτικου δέντρου

Η...διπλωματία του χριστουνεννιάτικου δέντρου

Δεν είναι ένα απλό έλατο. Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο που δεσπόζει μπροστά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων έχει διπλή αποστολή φέτος: όχι μόνο να κοσμεί αλλά και να γεφυρώσει διπλωματικά χάσματα.

Στη μάχη της διπλωματίας το Πεκίνο έχει επιστραεύσει τα πανέμορφα και απειλούμενα πάντα της. Η Μόσχα, απ’ότι φαίνεται, προτιμά τα κωνοφόρα.

Όταν οι Παριζιάνοι ενορίτες και οι παραδοσιακοί σπόνσορες απέτυχαν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό για το δέντρο των Χριστουγέννων, οι υπεύθυνοι του Καθεδρικού απευθύνθηκαν στις ξένες πρεσβείες. Η Μόσχα ανταποκρίθηκε άμεσα, με τη δωρεά αυτού του εντυπωσιακού δέντρου 25 μέτρων, η αποστολή και εγκατάσταση του οποίου, μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό, στις όχθες του Σηκουνά, κόστισε – ούτε λίγο ούτε πολύ – 80.000 δολλάρια.


Όλα αυτά ενώ οι διπλωματικές ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται επί ξυρού ακμής, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Προσφάτως, μάλιστα, το Παρίσι είχε ανακοινώσει την καθυστέρηση στην παράδοση δύο πολεμικών πλοίων στη Ρωσία, εν είδει «τιμωρίας» για τη στάση της επί του συγκεκριμένου θέματος.

Σχετικές ειδήσεις