ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: «Η κρίση ανήκει στο παρελθόν"

Ραχόι: «Η κρίση ανήκει στο παρελθόν"

Αυτό δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής συμφωνίας με τα ισπανικά συνδικάτα, για τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους.

"Η κρίση, από πολλές πλευρές, ανήκει στο παρελθόν όμως οι συνέπειές της δεν έχουν περάσει στην ιστορία", δήλωσε ο Ραχόι,προσθέτοντας πως: "Η οικονομική ανάκαμψη δεν θα έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο όταν φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε άνθρωπο που δεν έχει εργασία και όταν θα είναι ορατή στο πορτοφόλι κάθε Ισπανου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάκαμψη δεν έχει φτάσει παντού, ούτε με τον ίδιο τρόπο».

Η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: την ανεργία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής το ποσοστό ανεργίας ανήλθε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 23,67% του ενεργού πληθυσμού και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στο 22,2% στα τέλη του 2015.

Με το νέο επίδομα που εγκρίθηκε σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν οικογένεια να θρέψουν, δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα και δεν δικαιούνται πλέον επιδόματα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες Αφορά περίπου 450.000 ανθρώπους οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες θα λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 426 ευρώ.

Παρ' ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θεωρούνται αυστηρές, τα συνδικάτα καλωσόρισαν το μέτρο, μια από τις ελάχιστες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP). Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος του σχεδίου αυτού θα ανέλθει στο 1,2 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις