ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής κατακραυγή για το μακελειό των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Διεθνής κατακραυγή για το μακελειό των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Την πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο της πόλης Πεσάβαρ του Πακιστάν, κάνοντας λόγο για πράξη «φρίκης και ανανδρίας ενόπλων εναντίον ανυπεράσπιστων παιδιών την ώρα που μάθαιναν», κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι - μουν.

«Κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βαρβαρότητα. Καμιά διαμαρτυρία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια φρίκη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπαν, συμπληρώνοντας: «Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Το να πηγαίνει ένα παιδί στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι μια πράξη γενναιότητας».

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 141 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαροί μαθητές, έχασαν τη ζωή τους, όταν Ταλιμπάν με όπλα και γιλέκα καμικάζι εισέβαλαν σε ένα σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ, ανοίγοντας πυρ.

Από την πλευρά του, το «βάρβαρο εξτρεμισμό» που επέδειξαν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν καταδίκασε και ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Πρέπει όλοι να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τον εξτρεμισμό και αυτού του είδους τη βία, όχι μόνο στο Πακιστάν αλλά οπουδήποτε δέχονται επίθεση με τέτοιο τρόπο τα δικαιώματα των παιδιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «ειδεχθή» επίθεση.

«Καμιά λέξη δεν μπορεί να περιγράψει την κατάπτωση που σημαίνει μια τέτοια επίθεση εναντίον παιδιών μέσα στο σχολείο τους», ανέφερε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί αυτό που συνέβη στο Πακιστάν. Μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ενός σχολείου, παιδιά νεκρά, η πρόθεση να καταστραφεί η μάθηση, η νεολαία. Απέναντι στην τρομοκρατία, πρέπει να κινητοποιούμαστε καθημερινά. Η τρομοκρατία είναι ένα όνειδος που πλήττει όλους όσοι είναι ζωντανοί, όλα όσα αποτελούν πηγή ελπίδας», σημείωσε επίσης ο Ολάντ, συμπληρώνοντας:

«Όσα πράττουμε στις επεμβάσεις μας στην Αφρική εντάσσονται στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας... Επεμβαίνουμε στο Ιράκ για να αγωνιστούμε εναντίον της τρομοκρατίας. Η Γαλλία επιδεικνύει αλληλεγγύη στο Πακιστάν, το οποίο πλήττεται εδώ και πολύ καιρό από την τρομοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζον Κέρι, δήλωσε τέλος ότι η αποτρόπαια επίθεση προκαλεί την οργή όλου του κόσμου.

«Η είδηση της ξεδιάντροπης δολοφονίας αθώων μαθητών στην Πεσάβαρ είναι συγκλονιστική», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας: «Όπου κι αν ζει κανείς, όπου και αν βρίσκεται, αυτά είναι τα δικά μας παιδιά. Όλος ο κόσμος βιώνει το χαμό τους. Αυτή η πράξη τρομοκρατίας εξοργίζει και συγκλονίζει όλους τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση... Οι δράστες της πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Σχετικές ειδήσεις