ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Ανείπωτος θρήνος μετά το μακελειό στο σχολείο

Πακιστάν: Ανείπωτος θρήνος μετά το μακελειό στο σχολείο

Εφιαλτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες (16/12/2014) το πρωί σε σχολείο του πακιστανικού στρατού στην Πεσαβάρ του βόρειου Πακιστάν, όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων μαθητών γυμνασίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 132 παιδιά. Στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους επίσης εννέα μέλη του διδακτικού προσωπικού και από έξι έως εννέα τρομοκράτες.

Πάνω από οκτώ ώρες πέρασαν από τη στιγμή που οι ένοπλοι μπήκαν στο σχολείο από την πίσω πόρτα, κάποιοι φορώντας στολές στρατιωτών, μέχρι την ανακοίνωση του στρατού ότι σκοτώθηκε και ο τελευταίος.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη της φρικτής επίθεσης: «Επιλέξαμε για την επίθεση το σχολείο του στρατού, γιατί η κυβέρνηση βάζει στόχο τις οικογένειές μας και τις γυναίκες μας», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μουχάμαντ Ουμάρ Χορασάνι. «Θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».

«Οι Ταλιμπάν έπεσαν ακόμη πιο χαμηλά με αυτή την επίθεση», είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραάντ αλ Χουσεΐν Ζεΐντ.

«Ηταν μία από τις πιο σοκαριστικές επιθέσεις των Ταλιμπάν στην πρόσφατη ιστορία», σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία, την οποία προξένησαν άγριοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ. «Αυτά τα παιδιά ήταν δικά μου παιδιά. Αυτή η απώλεια είναι δική μου απώλεια. Είναι απώλεια του έθνους».

Τα σχολεία του πακιστανικού στρατού είναι μια σχετικά οικονομική και ποιοτική εναλλακτική ανάμεσα στα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν τα παιδιά της πακιστανικής ελίτ, και στα δημόσια σχολεία, που βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση. Στα σχολεία του στρατού γίνονται μεν δεκτά με προνομιακούς όρους τα παιδιά των στρατιωτικών, αλλά φοιτούν και πολλά άλλα παιδιά. Ειδικά στην Πεσαβάρ ζουν οι οικογένειες μεσαίων αξιωματικών, που διενεργούν τις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Ο στρατηγός Ταλάτ Μασούντ είπε ότι η επίθεση είχε στόχο να κάμψει το φρόνημα του στρατού. «Οι αντάρτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να πλήξουν την καρδιά του στρατού, δεν έχουν τη δυνατότητα. Γι' αυτό επιζητούν μαλακούς στόχους», επισήμανε.

 79757645 hi025134784

Η επίθεση ήταν ακόμη πιο φονική από τις εκρήξεις που πυροδότησαν οι Ταλιμπάν το 2007 δολοφονώντας την πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο και 138 παρευρισκομένους. Εισερχόμενοι στο σχολείο, οι ένοπλοι, που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά, δεν θέλησαν να κρατήσουν ομήρους ή να διατυπώσουν αιτήματα για διαπραγμάτευση, παρά πήγαιναν από τάξη σε τάξη πυροβολώντας μαθητές στο κεφάλι. Κάποιοι μαθητές και μαθήτριες κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ όταν ο στρατός περικύκλωσε το σχολείο, ακούστηκαν εκρήξεις. Οι ένοπλοι είχαν μαζί τους αρκετές μερίδες φαγητού, ήταν δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα έτοιμοι για πολυήμερη πολιορκία, παρόμοια με αυτή που συνέβη στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας την 1η, 2η και 3 Σεπτεμβρίου 2004.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση και δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη μάχη του Πακιστάν εναντίον των εξτρεμιστών. «Προσευχόμαστε για τα θύματα, τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Επιτιθέμενοι σε μαθητές και δασκάλους, οι τρομοκράτες έδειξαν για μία ακόμη φορά τη βαρβαρότητά τους».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τη «δειλή τρομοκρατική επίθεση που πήρε τις ζωές των πιο αθώων, νεαρών παιδιών στο σχολείο τους». Την επίθεση των Πακιστανών Ταλιμπάν καταδίκασε ακόμη και ο εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

 79774746 025139845-2

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των εφήβων μαθητών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ταλιμπάν. Ενας νεαρός επιζήσας περιέγραψε πώς παρέστησε τον νεκρό, αφότου πυροβολήθηκε και στα δύο πόδια από τους δράστες, για να γλιτώσει. Μιλώντας από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο της πόλης, ο Σαρούχ Χαν, 16 ετών, ανέφερε ότι μαζί με τους συμμαθητές του έκανε μάθημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου όταν τέσσερις ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα.

«Κάποιος φώναξε να πέσουμε στο πάτωμα και να κρυφτούμε κάτω από τα θρανία», ενώ οι ένοπλοι κραύγασαν «Αλλαχού ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) προτού ανοίξουν πυρ. «Υπάρχουν τόσα παιδιά κάτω από τους πάγκους, πήγαινε βρες τα», είπε ο ένας από αυτούς. «Είδα ένα ζευγάρι μαύρες μπότες να έρχεται κατά πάνω μου, ο τύπος προφανώς κυνηγούσε μαθητές που κρύβονταν πίσω από τα θρανία», είπε ο νεαρός στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενιωσε τρομαχτικό πόνο όταν δέχθηκε σφαίρες στα πόδια και για να μην ουρλιάξει, δίπλωσε και δάγκωσε τη γραβάτα του. «Ο άνδρας με τις μαύρες μπότες συνέχισε να αναζητάει μαθητές και να ρίχνει σφαίρες στα σώματά τους. Παρέμεινα ξαπλωμένος και ακίνητος, περιμένοντας να με ξαναπυροβολήσει. Το κορμί μου έτρεμε. Είδα τον θάνατο τόσο κοντά και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτές τις μαύρες μπότες να με πλησιάζουν. Αισθάνθηκα σαν να με προσεγγίζει ο ίδιος ο θάνατος», ήταν η αφήγησή του.

Την ώρα που ο πατέρας του τον παρηγορούσε στο γεμάτο αίμα κρεβάτι του, ο Χαν θυμήθηκε ότι έμεινε στο πάτωμα για κάποια λεπτά και όταν βεβαιώθηκε ότι απομακρύνθηκε ο ένοπλος, προσπάθησε να σηκωθεί αλλά σωριάστηκε εξαιτίας των πληγών του.

«Οταν σύρθηκα μέχρι το διπλανό δωμάτιο, ήταν φοβερό. Είδα τη σορό της γραμματέως να καίγεται. Καθόταν στην καρέκλα της, αίμα έσταζε από το σώμα της ενώ καιγόταν», ανέφερε. Στη συνέχεια είδε έναν στρατιώτη που επίσης εργαζόταν στο σχολείο, κρύφτηκε πίσω από μια πόρτα και λιποθύμησε. «Οταν ξύπνησα, ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενα άλλο αγόρι είπε στην κρατική τηλεόραση πως οι δράστες είχαν μακριά μούσια, φορούσαν παραδοσιακές στολές, ενώ μιλούσαν αραβικά».

Σχετικές ειδήσεις