ΚΟΣΜΟΣ

Αμπάς: Απόρριψη σχεδίου συνεπάγεται λήξη διαπραγματεύσεων

Αμπάς: Απόρριψη σχεδίου συνεπάγεται λήξη διαπραγματεύσεων

Το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου ψηφίσματος που έχει υποβληθεί στον ΟΗΕ από τους Παλαιστινίους θα συνεπάγεται και τη λήξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από το Αλγέρι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Εάν το αραβοπαλαιστινιακό σχέδιο που έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να τερματιστεί η κατοχή δεν υπερψηφιστεί, θα είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε τις απαραίτητες πολιτικές και νόμιμες αποφάσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας, δεν θα διαπραγματευτούμε άλλο με την κυβέρνηση του Ισραήλ που θα υποχρεωθεί, κατ' αυτόν τον τρόπο, να αναλάβει τις ευθύνες της, ως δύναμη κατοχής» δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Οι Παλαιστίνιοι κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Ισραήλ, εντός 12 μηνών, και την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πριν από το τέλος του 2017. Έχουν ωστόσο ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να προβούν σε τροποποιήσεις προκειμένου να αποφύγουν ένα βέτο των ΗΠΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανακτήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής (στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) και της απελευθέρωσης όλων των Παλαιστινίων που κρατούνται αιχμάλωτοι στις ισραηλινές φυλακές. Δεν θα υποκύψουμε στην πολιτική της ηγεμονίας και την ισραηλινή καταπίεση» υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

«Η Παλαιστίνη δε θα σταματήσει μέχρι να αποκτήσει με τη βία την ανεξαρτησία της και να επιβληθεί ως ανεξάρτητο κράτος με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα» προσέθεσε ο Αμπάς ενώ διευκρίνισε ότι «ο παλαιστινιακός σκοπός είναι είτε το κλειδί της ειρήνης είτε του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

Σχετικές ειδήσεις