ΚΟΣΜΟΣ

«Η μόνη λύση για τη Μ. Ανατολή είναι ο διάλογος»

«Η μόνη λύση για τη Μ. Ανατολή είναι ο διάλογος»

Εκκλήσεις για επιμονή και διενέργεια ενός διαθρησκευτικού διαλόγου στη Μέση Ανατολή, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να εκτονωθεί η κατάσταση.

Σε μια την επιστολή, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (23/12) σε 7 γλώσσες –περιλαμβανομένης της αραβικής– από το Βατικανό, ο Αργεντινός ποντίφικας κρίνει ότι «ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι ακόμη πιο απαραίτητος καθώς η κατάσταση είναι πιο δύσκολη» και ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Αυτό «αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στον πειρασμό του θρησκευτικού φονταμενταλισμού», παρατήρησε ο ίδιος.

«Μπορείτε να βοηθήσετε τους μουσουλμάνους συμπολίτες σας να παρουσιάσουν με οξυδέρκεια μια πιο αυθεντική εικόνα του Ισλάμ, όπως επιθυμούν πολλοί εξ αυτών».

Οι ίδιοι άλλωστε επαναλαμβάνουν «ότι το Ισλάμ είναι μια ειρηνική θρησκεία, που μπορεί να προωθήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προάγει τη συμβίωση μεταξύ μας» σημείωσε ο Φραγκίσκος.

Ο Χόρχε Βεργκόλιο επαναλαμβάνει ακόμη προηγούμενες εκκλήσεις του: καλεί όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να υιοθετήσουν μια «ξεκάθαρη και θαρραλέα θέση» εναντίον της τρομοκρατίας, ζητά η βία «να περιοριστεί και όσο το δυνατόν συντομότερα να τερματιστεί» και ενθαρρύνει «τη διαπραγμάτευση και τον διπλωματικό διάλογο».

Σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ο πάπας εκφράζει την ανησυχία του για τη δράση μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης, που έχει λάβει διαστάσεις άλλοτε αδιανόητες, που διαπράττει κάθε είδους καταπάτηση δικαιωμάτων».

Η οργάνωση αυτή «επιτίθεται ιδιαίτερα ενάντια σε ορισμένους από εσάς, τους διώκει βίαια από τα εδάφη τους, όπου οι χριστιανοί είναι παρόντες από την εποχή των Αποστόλων» κατήγγειλε ο Φραγκίσκος σημειώνοντας επίσης το δράμα που βιώνουν άλλες κοινότητες που υφίστανται διωγμό, όπως οι Γεζίντι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στα δεινά που υφίστανται οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι «που πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δριμύτητα του χειμώνα χωρίς να έχουν καν στέγη»: αυτά τα δεινά «αποτελούν μια κραυγή προς τον Θεό και μια έκκληση να εμπλακούν όλοι» στην κρίση, επιβεβαίωσε ο ίδιος ζητώντας μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τις πλουσιότερες Εκκλησίες.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζητάει επίσης «οι άνθρωποι που έχουν απαχθεί, ανάμεσά τους ορθόδοξοι επίσκοποι και ιερείς διαφόρων θρησκειών» να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους «σύντομα, σώοι και αβλαβείς».

«Αγαπητές αδελφές και αγαπητοί αδελφοί χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, έχετε μια μεγάλη ευθύνη και δεν είστε μόνοι απέναντι σε αυτήν», καταλήγει ο πάπας και υποστηρίζει ότι έγραψε την επιστολή αυτή «για να σας ενθαρρύνω και για να σας πω πόσο η παρουσία σας και η αποστολή σας είναι πολύτιμες σε αυτά τα ευλογημένα εδάφη».

Σχετικές ειδήσεις