ΚΟΣΜΟΣ

Θιβέτ: Αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Θιβέτ: Αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Μία 20χρονη Θιβετιανή αυτοπυρπολήθηκε, διαμαρτυρόμενη κατά της «κατασταλτικής πολιτικής του Πεκίνου, σε θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες».

Η Τσέπε Κίι, 20 ετών, προέβη στο απονενοημένο διάβημα σε μια πόλη στην περιοχή Άμπα, της επαρχίας Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, η οποία κατοικείται κυρίως από μέλη της μειονότητας, ανέφεραν η μη κυβερνητική οργάνωση Free Tibet και το Radio Free Asia (RFA), ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο εν μέρει χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αυτοπυρπόληση ενός μέλους της μειονότητας που γίνεται γνωστή μέσα σε μια εβδομάδα. Ένας άνδρας 33 ετών απεβίωσε την περασμένη Τρίτη υποκύπτοντας στα εγκαύματα που υπέστη όταν αυτοπυρπολήθηκε σε μια περιοχή όπου ζουν κατά πλειονότητα Θιβετανοί στη γειτονική επαρχία Γκανσού, μετέδωσε το RFA.

Η Τσέπε, η οποία έχει υιοθετήσει μαζί με τους γονείς της τον νομαδικό τρόπο ζωής, ήθελε με την πράξη της αυτή να «διαμαρτυρηθεί εναντίον των καταπιεστικών πολιτικών της Κίνας», σημείωσε το RFA, επικαλούμενο πηγές στην περιοχή όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Πάνω από 130 Θιβετανοί έχουν αυτοπυρποληθεί ή έχουν αποπειραθεί να το κάνουν από το 2009, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής καταστολής της θρησκείας και της κουλτούρας τους.

Ρoή Ειδήσεων