ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Μικρή η ψαλίδα στο δεύτερο γύρο

Κροατία: Μικρή η ψαλίδα στο δεύτερο γύρο

Η μόλις κατά 1,24 διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Κροατία, αφήνει μετέωρη την πρόβλεψη για το δεύτερο.

Στην κόψη του ξυραφιού θα γίνει η αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων της κεντροαριστεράς, Ίβο Γιοσίποβιτς και της κεντροδεξιάς, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία. Η μεταξύ τους διαφορά βρίσκεται μόλις στο 1,24%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά ανεπίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99,98% των εκλογικών κέντρων, ο νυν πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) συγκεντρώνει ποσοστό 38,46%, η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, την οποία στηρίζει η αντιπολιτευόμενη Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) ποσοστό 37,22%, ο Ίβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς 16,42% και ο Μίλαν Κούγιουντζιτς 6,30%.

Ο πρόεδρος της Κροατίας εκλέγεται με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, δηλαδή αναδεικνύεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό 50% +1 των ψήφων και εφ' όσον αυτό δεν συνέβη, οι δύο υποψήφιοι με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων θα δώσουν νέα μάχη στις 11 Ιανουαρίου.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση θριαμβολογεί, επειδή πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχε από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τον Ίβο Σανάντερ (πρώην πρωθυπουργό που φυλακίστηκε για σκάνδαλο διαφθοράς) και την ήττα στις βουλευτικές εκλογές πριν από τρία χρόνια.
Τα θέματα που σύμφωνα με αναλυτές, έκριναν τις εκλογές (και) στην Κροατία, είναι η αναποτελεσματικότητα της νυν κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανεργία και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Επιπλέον, το ποσοστό (16,42%) που συγκέντρωσε ο Σίντσιτς είναι η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών. Ο υποψήφιος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανθρώπινο Τείχος», Ίβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς, που προσπαθεί να εμποδίσει κατασχέσεις με εντολές τραπεζών και διαμαρτύρεται για τα δάνεια, και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, συγκέντρωσε ψήφους διαμαρτυρίας.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις