ΚΟΣΜΟΣ

Νίκολιτς: Με δημοψήφισμα η απόφαση για το Κόσοβο

Νίκολιτς: Με δημοψήφισμα η απόφαση για το Κόσοβο

Την ανάγκη να λάβει ο σερβικός λαός μέσω δημοψηφίσματος, την οριστική απόφασή του για το θέμα του Κοσυφοπεδίου. τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η οριστική απόφαση για το θέμα του Κοσυφοπεδίου πρέπει να ληφθεί από τους πολίτες της Σερβίας, με δημοψήφισμα, λέει ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Είναι καιρός να πούμε τι θεωρεί η Σερβία ότι είναι λύση για το Κόσοβο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. «Η Σερβία έχει μία πολιτική, για την οποία έχει λάβει εντολή από τη Σερβική Βουλή ο λαός, με δημοψήφισμα, πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση», τόνισε.

«Στο Κόσοβο υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις, τμήμα στο οποίο δεν υπάρχουν Σέρβοι, τμήμα στο οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αλβανοί με Σέρβους σε θύλακες, όπου την εξουσία ασκεί επίσης και η διοίκηση της Πρίστινας και τρίτο τμήμα, όπου οι Σέρβοι είναι πλειοψηφία και δεν υπάρχουν Αλβανοί, στο οποίο η διοίκηση της Πρίστινας δεν έχει καμία δικαιοδοσία», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα που «επινόησε» η Πρίστινα. «Δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις από τις Βρυξέλλες για κατάργηση όλων των παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε από τις αρχές που τηρούμε», τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν υπάρχουν δύο πολιτικές στο ζήτημα του Κοσόβου, ο κύριος Νίκολιτς απάντησε ότι υπάρχει μία πολιτική, ότι είναι η πολιτική της σερβικής Βουλής, της σερβικής κυβέρνησης και του προέδρου της Σερβίας και κάθε εκπροσώπου της, ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις σε οποιοδήποτε τομέα για τη ζωή στο Κόσοβο. Σε όλους έχει δώσει εντολή η σερβική Βουλή και θα δώσει οπωσδήποτε ακόμη μία φορά, υπογράμμισε.

Τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος, διευκρίνισε ότι «αν οι πολίτες της Σερβίας του έλεγαν να υπογράψει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, θα αποχωρούσε από το αξίωμα που κατέχει».

Κ. ΤΖ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις