ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζει εγκύκλιο για την κλιματική αλλαγή

Ο Πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζει εγκύκλιο για την κλιματική αλλαγή

Ένας από τους μεγάλους στόχους του Πάπα Φραγκίσκου για το 2015 είναι η ενημέρωση του 1,2 δισεκατομμυρίου καθολικών του κόσμου για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ποντίφικας αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο για τα περιβαλλοντικά θέματα, στη συνέχεια να μιλήσει απευθείας με τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, και τέλος να οργανώσει μία σύνοδο κορυφής όλων των θρησκειών του πλανήτη.

Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο την αύξηση της πίεσης για την επίτευξη μίας ισχυρής και φιλόδοξης δεσμευτικής συμφωνίας από τους ηγέτες των 195 κρατών που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι στο τέλος του 2015.

Η αποφασιστικότητα του Πάπα έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από μεγάλη μερίδα πιστών, η οποία αναμένει με ανυπομονησία την προσεχή εγκύκλιο. Αντίθετα οι ομάδες αρνητών της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι και αντιδρούν στη νέα αυτή κατεύθυνση του Βατικανού.

Από τους μεγαλύτερους πολέμιους αυτής της στροφής του Πάπα Φραγκίσκου είναι ο Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, πρώην αρχιεπίσκοπος Σίδνεϊ και υπεύθυνος προϋπολογισμού του Βατικανού. Ο Πελλ στο παρελθόν είχε δηλώσει πως τα ζώα δε θα παρατηρούσαν το διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα και πως τα φυτά θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο. Τη διαφωνία τους με τις θέσεις του Πάπα έχουν δηλώσει και αρκετοί ηγέτες της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το μονοπώλιο της γης, η αποψίλωση, η οικειοποίηση του νερού και οι αγροτοξίνες αποτελούν μερικά από τα κακά που αποξενώνουν τον άνθρωπο από τον τόπο γέννησής μας», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος τον Οκτώβριο. «Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η αποψίλωση των δασών δείχνουν ήδη τις καταστροφικές τους συνέπειες και τους μεγάλους κατακλυσμούς που βιώνουμε», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις