ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Ζήτησε να δοθεί χάρη σε μπλόγκερ στη Σαουδική Αραβία

OHE: Ζήτησε να δοθεί χάρη σε μπλόγκερ στη Σαουδική Αραβία

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ζήτησε σήμερα από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να δώσει χάρη σε έναν μπλόγκερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη και 1.000 μαστιγώσεις επειδή «προσέβαλε το ισλάμ».

«Ζητώ από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει τις δημόσιες μαστιγώσεις, δίνοντας χάρη στον Ράιφ Μπαντάουι και να επανεξετάσει άμεσα αυτού του είδους την ιδιαίτερα αυστηρή ποινή», ανέφερε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαστίγωση «αποτελεί μια απάνθρωπη και σκληρή τιμωρία. Αυτή η τιμωρία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως από τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, την οποία η Σαουδική Αραβία έχει επικυρώσει», πρόσθεσε.

Ο Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος γιόρτασε τα 31α γενέθλιά του την Τρίτη, είναι ο δημιουργός του ιστότοπου Free Saudi Liberals. Συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012 με τις κατηγορίες της διάπραξης κυβερνοεγκλημάτων, της ανυπακοής στον πατέρα του και της αποστασίας.

Καταδικάστηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη, σε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (230.000 ευρώ) και σε 1.000 μαστιγώσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσα σε διάστημα 20 εβδομάδων. Η πρώτη φάση της τιμωρίας του εκτελέστηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ αναμένεται να υποστεί τις επόμενες 50 μαστιγώσεις αύριο (16/1).

Ρoή Ειδήσεων