ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Έκρυθμη η κατάσταση στη χώρα

Υεμένη: Έκρυθμη η κατάσταση στη χώρα

Αβέβαιο παρέμενε χθες το μέλλον του προέδρου της Υεμένης Μανσούρ Χάντι, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες Χούτι εναντίον του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα Σανάα.

Η επίθεση αποκρούστηκε αλλά οι σιίτες Χούτι φέρεται ότι ανέλαβαν τον έλεγχο των κρατικών τηλεοπτικών καναλιών και της κρατικής ασφάλειας, ενώ από τον Σεπτέμβριο έχουν αναλάβει τον έλεγχο αρκετών υπουργείων.

Υστερα από μία ημέρα σφοδρών βομβαρδισμών με πυρά πυροβολικού, με απώλειες δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τη δύναμη πυρός που χρησιμοποιήθηκε (αναφορές έκαναν λόγο για εννέα νεκρούς), χθες το απόγευμα συμφωνήθηκε εκεχειρία. Στη διάρκεια της ημέρας οι Χούθι κατέλαβαν δύο λόφους που περιστοιχίζουν το προεδρικό μέγαρο, ενώ παρατηρητές ανέφεραν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης κινητοποιήθηκε μόνο η προεδρική φρουρά και όχι άλλες στρατιωτικές μονάδες.

Αν η πληροφορία αυτή ευσταθεί, αποτελεί ένδειξη της προϊούσας απώλειας του ελέγχου της Υεμένης από τον Χάντι. Ουδέποτε, από την ίδρυση του κράτους της Υεμένης, τη δεκαετία του 1960, η κεντρική κυβέρνηση ήλεγχε τη χώρα, αλλά τους τελευταίους μήνες το χάος έχει ενταθεί με την επέλαση των Χούθι στην πρωτεύουσα.

Οι Χούτι ασπάζονται μια εκδοχή του σιιτικού Ισλάμ που θεωρείται αρκετά κοντινή στο σουνιτικό Ισλάμ. Αποτελούν το 30% του πληθυσμού και τα προπύργιά τους βρίσκονται στον Βορρά της χώρας. Αναζητώντας στηρίγματα στο Ιράν, οι Χούτι στρέφονται τόσο εναντίον των ΗΠΑ και της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης Χάντι όσο και εναντίον της Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου, της οργάνωσης που φέρεται ότι εκπαίδευσε τους τζιχαντιστές του Παρισιού.

Χθες ο αραβικός σύνδεσμος, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο υφυπουργός Υγείας της Υεμένης, Νασέρ Μπαούμ, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των χθεσινών εχθροπραξιών σκοτώθηκαν εννέα άτομα, μεταξύ αυτών αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι. Επίσης, η υπουργός Πληροφοριών Νάντια Σακάφ ανακοίνωσε μέσω Τwitter ότι «ούτε το δορυφορικό κανάλι της Υεμένης ούτε το κρατικό πρακτορείο Σάμπα βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο. Ελέγχονται πλήρως από τους Χούθι, που αρνούνται να δημοσιεύσουν κυβερνητικές ανακοινώσεις».

Η Σακάφ προσέθεσε ότι οι Χούτι έβαλαν εναντίον της αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού Χαλίντ Μπαχά, χωρίς ο ίδιος να πάθει τίποτα. Σε μια ενέργεια που πυροδότησε τις εντάσεις, το Σαββατοκύριακο οι σιίτες αντάρτες απήγαγαν τον επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Χάντι, Αχμέτ μπιν Μουμπάρακ, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη διεξαγωγή του «εθνικού διαλόγου» για τη συμφιλίωση. Οι αντάρτες, που πολεμούσαν εδώ και μια δεκαετία εναντίον της κυβέρνησης της Σανάα, απέρριψαν πέρυσι τα σχέδια για αποκέντρωση, υποστηρίζοντας ότι διαχωρίζουν τη χώρα σε πλούσιες και φτωχές περιοχές.

Σχετικές ειδήσεις