ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Υπό κράτηση τρεις ύποπτοι για τρομοκρατία

Βέλγιο: Υπό κράτηση τρεις ύποπτοι για τρομοκρατία

Παρέτεινε η βελγική δικαιοσύνη την προφυλάκιση τριών προσώπων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης εναντίον πυρήνων τζιχαντιστών, την περασμένη εβδομάδα, ενώ άσκησε δίωξη και σε έναν τέταρτο ύποπτο.

Συνολικά συνελήφθησαν 13 άνθρωποι στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης που προκάλεσε τον θάνατο δύο υπόπτων σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο.

Οι πέντε κατηγορούνται για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και οι τρεις από αυτούς προφυλακίστηκαν.

Μεταξύ των προφυλακισμένων, ο Μαρουάν Ελ Μπαλί, 25 ετών, ο οποίος συνελήφθη στο κρησφύγετο της ομάδας στη Βερβιέ, φέρεται ότι παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στην οργάνωση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ο δικηγόρος του διαβεβαίωσε ότι ο νεαρός άνδρας, που είναι κάτοικος Βρυξελλών, είχε πάει απλώς να επισκεφθεί έναν φίλο του.

Άλλοι δύο άνδρες καταζητούνταν στην Ισπανία όμως διαπιστώθηκε ότι ο ένας από αυτούς βρισκόταν στο Βέλγιο και μάλιστα ήταν υπό την παρακολούθηση των αρχών αφού φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Παρουσιάστηκε αυτοβούλως την Τρίτη στην αστυνομία, του ασκήθηκε δίωξη και σήμερα προφυλακίστηκε. Ο δεύτερος, ένας 18χρονος Ολλανδός, παραμένει ασύλληπτος. Η ολλανδική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της οικογένειάς του στην Ουτρέχτη και έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την εμπλοκή του σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Δύο φυγάδες έχουν συλληφθεί στη Γαλλία και το Βέλγιο ζήτησε την έκδοσή τους ενώ ο 33χρονος Αλγερινός που συνελήφθη το Σάββατο στην Αθήνα φέρεται ότι δέχτηκε να εκδοθεί στις Βρυξέλλες.