ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χιλιάδες άνθρωποι στην πορεία του αντιισλαμικού κινήματος στη Λειψία

Γερμανία: Χιλιάδες άνθρωποι στην πορεία του αντιισλαμικού κινήματος στη Λειψία

Παρά την ματαίωση της προγραμματισμένης, για τη Δευτέρα, διαδήλωσής του στη Δρέσδη και παρά την παραίτηση του ηγέτη του, το κίνημα Pegida κατάφερε να προσελκύσει χιλιάδες διαδηλωτές στη γειτονική πόλη της Λειψίας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση της Δρέσδης με τη Λειψία πάντως ήταν «κλειστή» αφού νωρίτερα σήμερα ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στις ράγες, σύμφωνα με την αστυνομία και την σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη συμμετοχή στις διάφορες συγκεντρώσεις.

«Είμαστε ο λαός!» („Wir sind das Volk"), φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των διαδηλωτών που έβγαιναν τους δρόμους πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στα τέλη του 1989, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε επιτόπου.

Εν μέσω των γερμανικών σημαιών που ανέμιζε το πλήθος, μπορούσε κανείς να διαβάσει στα πλακάτ των διαδηλωτών ετερόκλιτα συνθήματα όπως «η Σαρλί Εμπντό με εκνευρίζει» γραμμένο στα γαλλικά, ή «Μποϊκοτάζ στον Τύπο που διαδίδει ψέματα», ή «25 χρόνια μιας νέας δικτατορίας: της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πορεία αυτή στην οποία κάλεσε το κίνημα Legida («Κάτοικοι της Λειψίας εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης») εμφανίζεται ως ένα παράρτημα του κινήματος Pegida, που ξεκίνησε στη Δρέσδη τον περασμένο
Οκτώβριο και κατάφερε να βγάλει τον αριθμό-ρεκόρ των 25.000 διαδηλωτών στους δρόμους την 12η Ιανουαρίου.

Ωστόσο μία από τις διοργανώτριες των κινητοποιήσεων του Pegida, η Κατρίν Έρτελ που αναδεικνύεται στη κεντρικότερη ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος μετά την παραίτηση νωρίτερα σήμερα του ηγέτη του Λουτς Μπάχμαν, τήρησε αποστάσεις από το κίνημα Legida στο λογαριασμό του κινήματος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Τίποτα απ' όσα λεχθούν ή απαιτηθούν απόψε το βράδυ στη Λειψία δεν έχει αποφασιστεί μαζί με εμάς. Αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό σε ό,τι αφορά την ενιαία αντίληψη του κινήματός μας» σημείωσε η ίδια, που επισήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της «λήψης ασφαλιστικών μέτρων».

Έως αργά απόψε οι τοπικές αρχές ανέμεναν έως και 100.000 ανθρώπους στους δρόμους της πόλης με πληθυσμό 530.000 κατοίκων προσμετρώντας τους «τουλάχιστον 40.000 πολίτες» που υποστηρίζει ότι θα συγκεντρώσει η Legida και τους συμμετέχοντας σε 19 αντιδιαδηλώσεις.

Στην πρώτη της διαδήλωση, πριν από 10 ημέρες, η Legida είχε συγκεντρώσει 2.000- 3.000 ανθρώπους, την ώρα που οι αντιδιαδηλωτές ήταν περίπου 30.000.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων στη Λειψία περιγράφηκαν από τον επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών πληροφοριών ως «περισσότερο ακραίοι» σε σύγκριση με αυτούς στη Δρέσδη, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.
Πρόκειται κυρίως για ένα δικηγόρο που συνδέεται με το νεοναζιστικό κόμμα NPD και έναν άνδρα που παρουσιάζεται ως ένας «ειδικός τη στρατιωτική και σύγχρονη ιστορία», ειδικά την ιστορία του Γ΄ Ράιχ.

Σχετικές ειδήσεις