ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί ο Πούτιν για την επίθεση κατά των φιλορώσων

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί ο Πούτιν για την επίθεση κατά των φιλορώσων

Τις αρχές της Ουκρανίας κατηγόρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι εξαπέλυσαν μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ότι ευθύνονται για δεκάδες θανάτους που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ντονμπάς.

«Οι αρχές στο Κίεβο εξέδωσαν επίσημη διαταγή να αρχίσει μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας πρακτικά σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής» ανάμεσα στις ουκρανικές τακτικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αντάρτες, χρησιμοποιώντας «το πυροβολικό και την αεροπορία» εναντίον «πυκνοκατοικημένων» περιοχών, τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του συμβουλίου ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης.

«Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες νεκροί και τραυματίες, όχι μόνο μεταξύ των στρατιωτικών και στις δύο πλευρές αλλά και (...) μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις διαταγές τις οποίες έδωσε το Κίεβο και τόνισε πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν απάντησε στην πρόταση που έκανε σε επιστολή του στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο να αποσυρθούν τα βαριά όπλα από τη γραμμή οροθέτησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ισχύσει η κατάπαυση του πυρός.

«Αυτοί οι οποίοι δίνουν εγκληματικές διαταγές είναι υπεύθυνοι. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιλυθούν τέτοιες συγκρούσεις εκτός από τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και τη λήψη πολιτικών μέτρων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημείωσε νωρίτερα σήμερα ότι 262 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία μέσα στις τελευταίες εννιά ημέρες, περιγράφοντας το διάστημα αυτό «την πιο πολύνεκρη περίοδο» μετά τη συμφωνία για την εκεχειρία η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Χθες ο Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει στείλει 9.000 στρατιώτες μέσα στην Ουκρανία και έκανε λόγο περί ρωσικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στις επιθέσεις των αυτονομιστών και τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες — όπως υποστήριξε — έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη έρευνα», μια ημέρα μετά τον βομβαρδισμό που έπληξε ένα τρόλεϊ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι - σύμφωνα με νεότερο απολογισμό - στο Ντονέτσκ. Οι φιλορώσοι αντάρτες και η κυβέρνηση αλληλοκατηγορήθηκαν για την πολύνεκρη επίθεση.

Σχετικές ειδήσεις