ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κανονικά η εκτέλεση διανοητικά καθυστερημένου θανατοποινίτη

ΗΠΑ: Κανονικά η εκτέλεση διανοητικά καθυστερημένου θανατοποινίτη

Το αίτημα του θανατοποινίτη, Γουόρεν Χιλ, να μετατραπεί η θανατική καταδίκη σε ποινή ισόβιας κάθειρξης απορρίφθηκε από την επιτροπή απονομής χάριτος της Τζόρτζια, με αποτέλεσμα να απομένουν ώρες για την εκτέλεσή του.

Αν δεν ανασταλεί η εκτέλεση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο Γουόρεν Χιλ θα εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), στο σωφρονιστικό κατάστημα Τζάκσον.

Το σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει την εκτέλεση διανοητικά καθυστερημένων ατόμων. Η εκτέλεση του Χιλ, που σύμφωνα με πολλές ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες πάσχει από νοητική καθυστέρηση, έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Ο 54χρονος Γουόρεν Χιλ καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί το 1990 σκότωσε έναν συγκρατούμενό του χτυπώντας τον με μια σανίδα με καρφιά. Τότε εξέτιε ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς πέντε χρόνια νωρίτερα είχε σκοτώσει και τη σύντροφό του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η υπηρεσία αναφέρει ότι «εξέτασε την Δευτέρα το αίτημα απονομής χάριτος των συνηγόρων του καταδίκου Γουόρεν Λι Χιλ και ψήφισε την απόρριψη της αίτησης», χωρίς να διευκρινίσει το σκεπτικό που την οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

Ο δικηγόρος του Χιλ, Μπράιαν Κάμερ, είπε ότι επαφίεται πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει την αντισυνταγματική εκτέλεση ενός διανοητικά καθυστερημένου ανθρώπου. "Δεν μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση του Χιλ. Είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος για προστασία από την κοινωνία ενός προσώπου που πάσχει από αναπτυξιακά προβλήματα", τόνισε.

Η οργάνωση "Κιβωτός" που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των διανοητικά καθυστερημένων ανθρώπων, ανέφερε από την πλευρά της ότι σήμερα στην Τζόρτζια έγινε "ένα τεράστιο δικαστικό λάθος" επειδή η επιτροπή δεν δέχτηκε να ακούσεις τις εκκλήσεις των οργανώσεων και των ειδικών και να μετατρέψει την ποινή του Χιλ σε ισόβια.

Το 1986 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση των ανθρώπων που πάσχουν από νοητική υστέρηση, όμως κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να βασίζεται στους δικούς της νόμους για να αποφασίζει ποιος μπορεί να επωφελείται από την απαγόρευση αυτή. Στην Τζόρτζια η νομοθεσία ορίζει ότι η νοητική υστέρηση του κατηγορουμένου θα πρέπει να αποδεικνύεται "πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας" ώστε να γλιτώσει από την εκτέλεση.