ΚΟΣΜΟΣ

Η Νιγηρία δεν μπορεί πλέον μόνη της να αντιμετωπίσει τη Μπόκο Χαράμ

Η Νιγηρία δεν μπορεί πλέον μόνη της να αντιμετωπίσει τη Μπόκο Χαράμ

Το Σαχέλ, με τη σειρά του, απειλείται από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, προειδοποίησε σήμερα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην περιοχή Χιρούτ Γκεμπρέ Σελασιέ εκτιμώντας ότι η Νιγηρία, όπου ιδρύθηκε το ισλαμιστικό αυτό κίνημα, δεν μπορεί πλέον μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

"Είναι καιρός να περάσουμε στη δράση και να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που συνιστά η Μπόκο Χαράμ για όλη την αφρικανική ήπειρο", εξήγησε η απεσταλμένη του ΟΗΕ καλώντας τη Νιγηρία να είναι "καλύτερα διακείμενη" απέναντι στη στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που συγκρότησαν στα τέλη του 2014 έξι χώρες της περιοχής.

Η δύναμη αυτή μόλις έχει αρχίσει να λειτουργεί λόγω των διαφωνιών μεταξύ της Αμπούζα και των γειτόνων της (Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρας και Μπενίν).

"Η Νιγηρία δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ολομόναχη. Η Μπόκο Χαράμ δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Νιγηρία. Βλέπουμε μια πλημμύρα προσφύγων προς τον Νίγηρα, το Καμερούν ακόμη και το Τσαντ. Το Σαχέλ επηρεάζεται όλο και πιο πολύ", πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ επισημαίνοντας την ύπαρξη ενός "στρατοπέδου εκπαίδευσης" της Μπόκο Χαράμ στο βόρειο Μαλί.

Η καταπολέμηση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ θα είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Αφρικανικής Ένωσης που αρχίζει την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα.

Η Σελασιέ τόνισε ότι περιμένει στη σύνοδο η Αφρική να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα που θέτει η Μπόκο Χαράμ και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του, ενώ παράλληλα έκρινε αναγκαία μια διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, προς την περιφερειακή αυτή δύναμη που συγκρότησαν χώρες "των οποίων ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια δεν είναι πολύ υψηλός".

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2009 στις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και τις επιχειρήσεις καταστολής των ανταρτών από τον στρατό, ενώ περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βιαιοτήτων.

Σχετικές ειδήσεις