ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Λίβανος: Κλιμακώνεται η ένταση στη μεθόριο - Ένας νεκρός

Ισραήλ - Λίβανος: Κλιμακώνεται η ένταση στη μεθόριο - Ένας νεκρός

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την κατάσταση στην κοιλάδα Σεμπάα του Λιβάνου και τα θύματα από την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής του ισραηλινού στρατού.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) έχασε τη ζωή του στην επίθεση.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όμως, λόγω της διαδικασίας που ακολουθούμε, απαγορεύεται προς το παρόν να ανακοινώσουμε την εθνικότητά του, μέχρι να ενημερωθεί η οικογένειά του", είπε ο Αντρέα Τενέντι, ο εκπρόσωπος της UNIFIL.

Ο επικεφαλής της UNIFIL στον Λίβανο κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση", ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης στη μεθόριο.

Ο Τενέντι δεν διευκρίνισε πώς σκοτώθηκε ο κυανόκρανος και σε ποια περιοχή. Λίγο νωρίτερα ωστόσο το Εθνικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο του Λιβάνου μετέδωσε ότι ένας Ισπανός, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) τραυματίστηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού, αμέσως μετά την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ.

Σύγχυση επικρατεί επίσης για την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ένας Ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε από τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Σεμπάα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε κάτι τέτοιο και ο εκπρόσωπός του, αντισυνταγματάρχης Πέτερ Λέρνερ έκανε λόγο για "φήμες", ενώ και μια πολιτική πηγή από τον Λίβανο επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης.

Στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων μετά τον πόλεμο των 34 ημερών του 2006, τραυματίστηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες. Η επιχείρηση αυτή έγινε προφανώς σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Συρία όπου σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η "Ταξιαρχία Μαρτύρων της Κουνέιτρα" ήταν αυτή που έπληξε την αυτοκινητοπομπή του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε ρίχνοντας τουλάχιστον 22 οβίδες σε ανοιχτή, αγροτική περιοχή στον νότιο Λίβανο, ανέφερε μια πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην περιοχή των συνόρων επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά τον πόλεμο του 2006, καθώς το τελευταίο διάστημα η Χεζμπολάχ είχε εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ το Ισραήλ επικεντρώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας όπου το περασμένο καλοκαίρι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Χαμάς που οδήγησε στον πόλεμο των 50 ημερών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει αναγάγει την ασφάλεια σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου, τόνισε ότι "όποιος προσπαθεί να μας προκαλέσει στα βόρεια σύνορα" θα πρέπει να θυμηθεί την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα πέρσι το καλοκαίρι. Σε ομιλία του στο Σντερότ, μια πόλη πάνω στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ "είναι έτοιμο να δράσει σε όλα τα μέτωπα" και πρόσθεσε ότι "η ασφάλεια προηγείται των πάντων".

Σύμφωνα με μια ισραηλινή στρατιωτική πηγή, από την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ χτυπήθηκε ένα στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις στρατιώτες. Αμέσως μετά οβίδες όλμων έπληξαν μια θέση του στρατού στο όρος Ερμόν, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σχετικές ειδήσεις