Ρωσία: Προειδοποιεί για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία

Newsroom Newsroom

Ρωσία: Προειδοποιεί για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ουκρανίας θα οδηγούσε «αναπόφευκτα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προειδοποίησε το Κρεμλίνο, υπονομεύοντας παράλληλα τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Οι πιο πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου θα οδηγήσουν στην αναπόφευκτη περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων και θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται από τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Μόσχα ασκεί όλο και πιο έντονη κριτική εναντίον του Κιέβου, ιδιαίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου οπότε και κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός όταν φιλορώσοι αντάρτες εκτόπισαν τις ουκρανικές δυνάμεις από το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο του Ντόνετσκ.

Οι αυτονομιστές δηλώνουν ότι αρχικός τους στόχος είναι να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας ώστε αυτές να μην έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν επιθέσεις με πυροβολικό και ρουκέτες κατά των πόλεων που έχουν ελέγχουν οι ίδιοι ώστε να εδραιώσουν τον έλεγχό τους σε περιοχές κρίσιμης σημασίας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο εν τω μεταξύ, που συνήλθε εκτάκτως, χαρακτήρισε τη Ρωσία «επιθετικό κράτος», που «στηρίζει την τρομοκρατία» και «απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο».

Με ψήφισμά του, που εγκρίθηκε με 271 ψήφους σε σύνολο 289 παρισταμένων, το κοινοβούλιο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την επίθεση που δέχεται η χώρα και να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να αποκατασταθούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Εναντίον του ψηφίσματος τάχθηκε μόνο το κόμμα του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρηματοδοτεί και παρέχει εξοπλισμό στους φιλορώσους αντάρτες. Η ΕΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει κατά 9 μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες του Κιέβου, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του NATO ότι έχει στείλει δυνάμεις και όπλα στους αυτονομιστές στις περιοχές Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 68 περιστατικά βομβαρδισμών σε περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι. Όλμοι εβλήθησαν από τις δυνάμεις του Κιέβου στην πόλη Λουγκάνσκ και τα περίχωρά της, μία περιοχή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι συγκρούσεις των τελευταίων 9 μηνών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved