ΚΟΣΜΟΣ

Βαγδάτη: Αίρεται έπειτα από πολλά χρόνια η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας

Βαγδάτη: Αίρεται έπειτα από πολλά χρόνια η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας

Η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει εδώ και πάνω από μία δεκαετία στη Βαγδάτη αναμένεται να αρθεί το προσεχές Σάββατο (07/02).

Κάποια μορφή απαγόρευσης κυκλοφορίας ισχύει στη Βαγδάτη μετά την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, γεγονός που εμποδίζει την εμπορική κίνηση και τις μετακινήσεις των πολιτών. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, ισχύει για περισσότερα από επτά χρόνια.

Αν και αιματηρές επιθέσεις σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο Ράφιντ Τζαμούρι εκπρόσωπος του Αμπάντι δήλωσε: «η Βαγδάτη ήταν αντιμέτωπη με μια πραγματική απειλή μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, όμως τώρα είναι αρκετά ασφαλής (...) ώστε να αρθεί η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας».

«Η ζωή συνεχίζεται παρόλο που το Ιράκ βρίσκεται σε πόλεμο και στόχος είναι να απελευθερωθεί και η υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε.
Το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον της ιρακινής πρωτεύουσας στα μέση του 2014, όμως Κούρδοι μαχητές και σιιτικές πολιτοφυλακές τους απώθησαν, μειώνοντας όχι όμως και εξαλείφοντας την απειλή.

Αν και μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται εκτός του άμεσου ελέγχου του Αμπάντι, στη Βαγδάτη έχει εξουσιοδοτήσει την αστυνομία να συλλαμβάνει μέλη πολιτοφυλακών που πιστεύεται ότι απαγάγουν πολίτες και έχει προσπαθήσει να απαγορεύσει τις ένοπλες οχηματοπομπές που παρελαύνουν στην πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ταξίαρχος Σάαντ Μάαν δήλωσε ότι η αποστρατικοποίηση των συνοικιών Χαντιμίγια, Ανταμίγια, Μάνσουρ και Σαϊντίγια σημαίνει ότι θα απαγορευθούν τα βαρέα όπλα, ενώ κάποια σημεία ελέγχου θα κλείσουν και πλέον οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και όχι οι μονάδες εθνικής ασφάλειας θα προχωρούν σε συλλήψεις.

Σχετικές ειδήσεις