ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Διάλυση κοινοβουλίου – Ανάληψη εξουσίας από πενταμελές προεδρικό συμβούλιο

Υεμένη: Διάλυση κοινοβουλίου –  Ανάληψη εξουσίας από πενταμελές προεδρικό συμβούλιο

Διέλυσε το κίνημα των σιιτών Χούτι της Υεμένης το κοινοβούλιο της χώρας, ανακοινώνοντας το σχηματισμό νέας, μεταβατικής εθνοσυνέλευσης και ανάληψη εξουσίας από ένα νέο, πενταμελές προεδρικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κείμενο της οποίας διαβάστηκε από την τηλεόραση, το Νέο Εθνικό Συμβούλιο που θα αντικαταστήσει το κοινοβούλιο θα έχει 551 μέλη και θα εκλέξει το πενταμελές προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών.

Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες της χώρας ήταν παρόντες στην ανάγνωση της ανακοίνωσης που έγινε στο προεδρικό μέγαρο. Το παρών στην τελετή αυτή έδωσαν επίσης οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε την "ευλογία" ορισμένων πολιτικών παρατάξεων.

Η Υεμένη έχει βυθιστεί στο πολιτικό χάος αφότου ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και ο πρωθυπουργός Χάλεντ Μπάχαχ παραιτήθηκαν και οι δύο, πριν από 15 ημέρες. Τις προηγούμενες ημέρες, οι Χούτι είχαν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο και απέκλεισαν τον πρωθυπουργό στην κατοικία του.

Οι Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τα κυριότερα πολιτικά κόμματα ώστε να καταφέρουν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί. Είχαν δώσει διορία μέχρι την Τετάρτη στους πολιτικούς να συμφωνήσουν ένα σχέδιο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέβαλαν τη δική τους λύση.

Οι σιίτες Χούτι, που προέρχονται από τον βορρά της χώρας, κατέλαβαν δια της βίας πολλά κυβερνητικά κτίρια και εξώθησαν την κυβέρνηση σε παραίτηση. Παράλληλα ωστόσο, επέκτειναν την επιρροή τους προς την κεντρική Υεμένη όπου συγκρούονται με τοπικές σουνιτικές φυλές και με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Σχετικές ειδήσεις