ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησαν να τα… ξαναπούν για την ουκρανική κρίση Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ

Συμφώνησαν να τα… ξαναπούν για την ουκρανική κρίση Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ

Χωρίς καμία ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι «εποικοδομητικές» και «ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις μεταξύ των 3 ηγετών επέτρεψαν να υπάρξει μία συμφωνία για την «προετοιμασία» ενός μελλοντικού ειρηνευτικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις γαλλογερμανικές προτάσεις και εκείνες των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των «εποικοδομητικών συνομιλιών» αυτών να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να συντάξουν ένα κοινό έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν ήδη αναχωρήσει από το Κρεμλίνο. Οι 3 ηγέτες αναμένεται την Κυριακή να έχουν μία τηλεφωνική συνδιάλεξη προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο στοχεύει στον τερματισμό των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και 10 μήνες.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας πρότειναν, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνάντησής τους με το Ρώσο πρόεδρο, την κατάρτιση ενός μελλοντικού κοινού εγγράφου για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ με το οποίο θα τεθεί τέλος στην αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Βάσει της πρότασης από την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας, ένα μελλοντικό κοινό έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ θα πρέπει τώρα να επεξεργαστεί», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ μετά τις πολύωρες συνομιλίες της Μόσχας.

«Εποικοδομητικές και ουσιαστικές» χαρακτήρισαν πάντως από την πλευρά τους τις συνομιλίες για την Ουκρανία αξιωματούχοι που συνόδεψαν τον Ολάντ στο Κρεμλίνο.

«Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ένα έγγραφο που θα μπορούσε να μοιραστεί σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ», η οποία υπογράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών, ανέφεραν πηγές μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης στη Μόσχα.

Όπως επίσης επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές προεδρικές πηγές, την Κυριακή θα υπάρξει μια «νέα τηλεφωνική επικοινωνία» με θέμα την Ουκρανία όπου οι Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ θα συνομιλήσουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν σημειώσει επιχειρησιακή πρόοδο και κατέχουν μεγάλες λωρίδες εδάφους…

Σχετικές ειδήσεις