ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά από 12 χρόνια – Γλέντι μέχρι πρωίας (video)

Ιράκ: Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά από 12 χρόνια – Γλέντι μέχρι πρωίας (video)

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πανηγύριζαν χιλιάδες Ιρακινοί την ιστορική απόφαση για άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας που ίσχυε για πάνω από μία δεκαετία στη Βαγδάτη.

Είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητα, με κόρνες και σημαίες, με χορούς και τραγούδια, βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες πολίτες πολίτες για να γιορτάσουν.

"Ζήτω το Ιράκ", φώναζε ένας νέος που κρεμόταν από την πόρτα ενός αυτοκινήτου.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί για να περιορίσει τις πολύνεκρες επιθέσεις στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Οι ώρες της απαγόρευσης μεταβάλλονταν με την πάροδο των ετών, αλλά πρόσφατα το μέτρο ίσχυε από τις 0:00 έως τις 5:00 το πρωί.

"Πριν, είχαμε την εντύπωση πως ήμαστε στη φυλακή", δήλωσε ο Φάεζ Αμπντουλιλάχ Αχμέντ, ιδιοκτήτης καφενείου στην Καράντα Ντάχιλ, μεγάλη εμπορική οδική αρτηρία της Βαγδάτης. "Επρεπε να φεύγουμε από τις 23.30' για να είμαστε στο σπίτι ακριβώς πριν από τα μεσάνυχτα".
"Περιμέναμε αυτή την απόφαση για χρόνια", δηλώνει ένας άλλος καταστηματάρχης.

Πολλοί νέοι προτίμησαν να διασχίσουν την πόλη πάνω σε μεγάλα αυτοκίνητα, χτυπώντας δυνατά τα κλάξον.

Δεκάδες οδηγοί στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους πάνω σε μια γέφυρα, ορισμένοι ανάμεσά τους χόρευαν με τη μουσική να ακούγεται στη διαπασών από τα ηχεία των αυτοκινήτων. Είχαν δώσει ραντεβού μέσω Facebook για να συναντηθούν και να γιορτάσουν τη λήξη του μέτρου αυτού, λέει ο Ματζίντ Αλι Μόσεν, φοιτητής που οδηγούσε ένα παλιό αμερικανικό Dodge Charger στο οποίο κυμάτιζε η ιρακινή σημαία. "Αυτό που νιώθουμε σήμερα; Όλοι αισθανόμαστε τη διαφορά. Τώρα, ο δόξα σοι ο Θεός, βγαίνουμε με τα παιδιά και απολαμβάνουμε" τη ζωή", δηλώνουν.

Τις προηγούμενες ώρες η πόλη συγκλονιζόταν από επιθέσεις: τουλάχιστον 32 νεκροί, 71 τραυματίες. Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε μέσα σε εστιατόριο της συνοικίας Μπαγκντάντ Αλ-Τζαντίντα, στην ανατολική πρωτεύουσα. Καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά της ζώνης του σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους και τραυματίζοντας 43. Άλλη επίθεση, ο επιχειρησιακός τρόπος της οποίας παραμένει ασαφής, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό 28 μέσα σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Βαγδάτης.

Αν και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους, η Βαγδάτη δεν θεωρείται ότι αποτελεί στόχο μεγάλης τζιχαντιστικής επίθεσης, ωστόσο παραμένει στόχος επιθέσεων κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της σιιτικής κοινότητας.

Παρά τις συχνές επιθέσεις εναντίον της Βαγδάτης, το μέτρο της νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ήρθη με αίτημα του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι προκειμένου "η ζωή να ανακτήσει όσο το δυνατόν το φυσιολογικό της ρυθμό, παρότι (η κυβέρνηση) έχει εμπλακεί σε πόλεμο".
Τα καφενεία και τα εστιατόρια θα μπορούν πλέον να μένουν ανοικτά μετά τα μεσάνυχτα και οι καταστηματάρχες ελπίζουν να αυξήσουν την πελατεία και τα κέρδη τους. Συμβολικά, η χθεσινή επίθεση είχε στόχο ένα από τα εστιατόρια αυτά.

Ο πρωθυπουργός Αμπάντι έχει ζητήσει επίσης οι μεγάλοι δρόμοι της πρωτεύουσας να ανοίξουν εκ νέου "για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πολιτών" και οι συνοικίες Αζαμίγια και Καζιμίγια, στη βόρεια Βαγδάτη να είναι "αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες".
Τα οδοφράγματα του στρατού και της αστυνομίας σε όλη την Βαγδάτη προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, κάτι που εξοργίζει πολλούς κατοίκους.

Σχετικές ειδήσεις