ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Περάσαμε στην επίθεση, θα νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος

Ομπάμα: Περάσαμε στην επίθεση, θα νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος

Την άποψη ότι ο διεθνής συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, έχει πλέον περάσει στην επίθεση και θα νικήσει το Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, αποκλείοντας συγχρόνως το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Μέση Ανατολή.

«Για να απαλλαγούμε από αυτούς τους τρομοκράτες θα χρειαστεί χρόνος, ιδίως στις αστικές περιοχές. Όμως ο συνασπισμός μας έχει περάσει στην επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε αμυντική θέση και θα ηττηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να εμπλακούμε σε μία νέα, χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Μέση Ανατολή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διστάσουμε να αναπτύξουμε τις ειδικές δυνάμεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν ειδικές δυνάμεις «εάν οι πληροφορίες μας (από το πεδίο) κάνουν λόγο για μία συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους και εάν οι εταίροι μας δεν έχουν τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσουν. Δεν θα αποδεχτώ αυτοί οι τρομοκράτες να διαθέτουν ασφαλή καταφύγια».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την Τετάρτη (11/02) από το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας για ένα διάστημα 3 ετών, χωρίς να προβλέπονται εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις μακράς διάρκειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ζητήσει την έγκριση των Αμερικανών γερουσιαστών προκειμένου να διατάξει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών –περισσότερες από 2.000 από τον Αύγουστο– όμως η πρόταση ψηφίσματος που έχει υποβάλει είναι κυρίως πολιτική παρά νομικής ισχύος.

Το νέο έγγραφο, εφόσον εγκριθεί, θα επιτρέπει κυρίως στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να στοχοθετήσουν το Ισλαμικό Κράτος όπως και «στις εμπλεκόμενες δυνάμεις και πρόσωπα» και θα απαγορεύει «διαρκείς επιθετικές επιχειρήσεις χερσαίων στρατευμάτων».

Σχετικές ειδήσεις