ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάγερ: Υψηλό το τίμημα μίας παραβίασης της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Σταϊνμάγερ: Υψηλό το τίμημα μίας παραβίασης της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Προειδοποίηση για το «υψηλό τίμημα» από μία παραβίαση της εκεχειρίας απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ προς το Κίεβο, την Μόσχα και τους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Στάινμαγερ δήλωσε ότι δεν περίμενε τόσο έντονες συγκρούσης μετά τη συμφωνία της Πέμπτης για εκεχειρία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προέτρεψε όλες τις πλευρές να υπακούσουν στους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

«Αν αποτύχουν οι προσπάθειες τώρα, τότε όλοι στην περιοχή θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» είπε χαρακτηριστικά ο Στάινμάγερ, σύμφωνα με το reuters, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Λίμα.

Η συμφωνία για εκεχειρία επετεύχθη μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων και πρόσφερε μία αχτίδα ελπίδας για ένα τέλος στις συγκρούσεις.

Η παραβίασή της θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια στην Ευρώπη, είπε ο Στάινμάγερ καθώς και την δυνατότητα συνεργασίας «στο πλαίσιο των διεθνών θεσμικών οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Πάντως, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο με τους αποσχιστές να πιέζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη - κλειδί το Νεμπαλτσέβε, ενώ μία οβίδα σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο στο Ντόνετσκ.

Σχετικές ειδήσεις