ΚΟΣΜΟΣ

Βουτηγμένο στο αίμα αμάχων το 2014 το Αφγανιστάν

Βουτηγμένο στο αίμα αμάχων το 2014 το Αφγανιστάν

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ έφτασε την περασμένη χρονιά ο αριθμός των αμάχων που έχουν πέσει θύματα της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, αυξανόμενος κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κυρίως επειδή εντάθηκαν οι χερσαίες μάχες.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν κατέγραψε 10.548 θύματα της σύγκρουσης -νεκρούς ή τραυματίες- το 2014, μια νέα χρονιά ρεκόρ μετά το 2013 (8.637).

Ο ΟΗΕ επισημαίνει πως το 2014, οι περισσότεροι από τους νεκρούς μεταξύ των αμάχων οφείλονταν σε μάχες, οι οποίες για πρώτη φορά στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι οι βόμβες που τοποθετούνται στην άκρη δρόμων.

Συνολικά 3.699 άμαχοι Αφγανοί σκοτώθηκαν και 6.849 τραυματίσθηκαν πέρυσι κατά τη σύγκρουση. Η κατά 22% αύξηση των νεκρών και των τραυματιών μεταξύ των αμάχων ανακοινώθηκε παρά την εκτίμηση αμερικανών στρατηγών πως ο στρατός και η αστυνομία του Αφγανιστάν κερδίζουν τον πόλεμο.

"Όλμοι, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, πυροβολισμοί και άλλα εκρηκτικά κατέστρεψαν ανθρώπινες ζωές, έκλεψαν ανθρώπινα μέλη και ερήμωσαν ζωές σε επίπεδα άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο Νίκολας Χέισομ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Οι δολοφονίες από τους Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους αναλογούν στο 11% του συνολικού απολογισμού και οι επιθέσεις καμικάζι στο 15%. Εκρηκτικά που έχουν εγκαταλειφθεί σε πεδία μάχης ήταν η αιτία για το 4% των θυμάτων ενώ τα υπόλοιπα από τα θύματα ταξινομούνται ως "άλλα".

Ενδεικτικά, από τον ΟΗΕ κατεγράφησαν 511 θανάτους αμάχων μόνο το Δεκέμβριο, καθώς οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν κύματα επιθέσεων με την ευκαιρία του επίσημου τερματισμού της αποστολής μάχης των υπό το ΝΑΤΟ δυνάμεων. Στην έκθεση το 72% του συνόλου των θανάτων και των τραυματισμών που σημειώθηκαν πέρυσι μεταξύ των αμάχων αποδίδεται στους Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους, οι οποίοι επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη ριζοσπαστική ισλαμική εξουσία τους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για το 14% των θυμάτων, οι αεροπορικές επιδρομές των διεθνών δυνάμεων για το 2%, ενώ η ευθύνη δεν κατέστη δυνατό να προσδιορισθεί στο 10% των περιπτώσεων. Οι Ταλιμπάν έχουν στο παρελθόν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι ευθύνονται για τη μεγάλη πλειονότητα των θανάτων μεταξύ των αμάχων και έχουν κατηγορήσει τον ΟΗΕ για προκατάληψη. Από το 2009 που ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί τα θύματα μεταξύ των αμάχων, έχουν καταγραφεί 17.774 θάνατοι και 29.971 τραυματισμοί αμάχων.

Επιπλέον, ο στρατός και η αστυνομία του Αφγανιστάν υπέστησαν πέρυσι απώλειες ρεκόρ, με σχεδόν 5.000 νεκρούς. Από το 2001, σχεδόν 3.500 ξένοι στρατιώτες από 29 χώρες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στους οποίους 2.200 Αμερικανοί. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ των ανταρτών.

Σχετικές ειδήσεις