ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ-Πούτιν-Ποροσένκο

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ-Πούτιν-Ποροσένκο

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία προγραμματίζεται για απόψε ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς η κατάπαυση του πυρός παραπαίει στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης και σιδηροδρομικού κόμβου Ντεμπάλτσεβε, τρεις ημέρες μεταξύ την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ ανακοίνωσε ότι οι Φρανσουά Ολάντ, Αγγελα Μέρκελ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο θα έχουν το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία υπό το φως των εξελίξεων, κάνοντας λόγο για "μία δυσκολία στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σημείου" των συμφωνιών "Μινσκ 2".

"Η συμφωνία του Μινσκ δεν είναι νεκρή, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσει. Θα συνεχίσουμε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα ρυθμισμένα, αλλά ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτή που επικρατεί σήμερα...έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος", είπε τονίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία επέλεξαν τη "διπλωματική οδό".

Η Γερμανία καταδίκασε σήμερα την κατάληψη της πόλης Ντεμπάλτσεβε από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της, έπειτα από την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν την τρίτη ημέρα της "κατάπαυσης του πυρός" που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, χαρακτηρίζοντάς την "ολέθρια για τις ελπίδες ειρήνευσης".

"Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει με δριμύτητα τη στρατιωτική επιχείρηση των αυτονομιστών στο Ντεμπάλτσεβε...Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από την Κυριακή... Είναι επίσης ολέθρια για τις ελπίδες για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία", δήλωσε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στη Μόσχα αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για την τήρηση, σχεδόν συνολικά, της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, με την εξαίρεση της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε.

"Η κατάπαυση του πυρός τηρείται στην πράξη κατά μήκος του συνόλου της γραμμής του μετώπου και σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ετοιμότητα- τουλάχιστον οι εθνοφυλακές το ανακοίνωσαν δημόσια- απόσυρσης των βαρέων όπλων. Εξαίρεση είναι το "καζάνι" του Ντεμπάλτσεβε", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τη Δύση να δώσει μία "αυστηρή" απάντηση στη Μόσχα έπειτα από την επίθεση των φιλορώσων ανταρτών κατά του Ντεμπάλτσεβε κατά παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός εδώ και τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια τηελφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

"Πρόκειται για μία κυνική επίθεση κατά των συμφωνιών του Μινσκ. Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τις δυνάμεις της επίθεσης", είπε.

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ντεμπάλτσεβε και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη "να λάβει τα προσήκοντα μέτρα", εάν συνεχισθούν οι εχθροπραξίες.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από το πολιορκημένο από τους φιλορώσους Ντεμπάλτσεβε κατά οργανωμένο τρόπο. Ο Πέτρο Ποροσένκο διευκρίνισε ότι το 80% των ουκρανικών δυνάμεων έχει αποσυρθεί από το Ντεμπάλτσεβε μαζί με τα όπλα τους και ότι δύο ακόμη φάλαγγες επρόκειτο να αναχωρήσουν.

Σχετικές ειδήσεις