ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έρευνα για σχέδιο δολοφονίας της κόρης του Ερντογάν

Τουρκία: Έρευνα για σχέδιο δολοφονίας της κόρης του Ερντογάν

H τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διερευνήσει την αξιοπιστία των καταγγελιών που δημοσίευσαν εφημερίδες που πρόσκεινται στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση περί μιας συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία εναντίον μιας από τις κόρες του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγελίες που η αντιπολίτευση ήδη καταδικάζει χαρακτηρίζοντάς τις ως «προπαγάνδα».

Οι εφημερίδες Star, Aksam και Gunes κυκλοφόρησαν σήμερα (20/02) με το τίτλο «μια διαταγή δολοφονίας εναντίον της Σιουμεγέ», όπως ονομάζεται η μία από τις 2 κόρες του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ενώ επέρριψαν την ευθύνη στο μεγαλύτερο αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα άρθρα, ανυπόγραφα, δεν επικαλούνται καμία πηγή. Βασίζουν τις κατηγορίες που προσάπτουν στον Γκιουλέν στις συνομιλίες που καταγράφθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ του μυστηριώδους Φουάτ Αβνί, ενός χρήστη που συνηθίζει να αποκαλύπτει τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των φερόμενων μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν, και ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη μιας δικαστικής έρευνας σχετικά με την αξιοπιστία των κατηγοριών που δημοσιεύονται στον Τύπο, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα αυτή ανατέθηκε στο «γραφείο εγκλημάτων εναντίον του Συντάγματος».

Σε άρθρο της εφημερίδας Zaman, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον Γκιουλέν, ένας δικηγόρος του διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις «ανήθικες συκοφαντίες».

«Ποτέ άλλοτε σε αυτήν την χώρα δεν έχουμε παρατηρήσει τόσες παρανομίες, τόση ανηθικότητα και τόσα ψέματα», κατήγγειλε ο Νουραλάχ Αϊλμπαράκ.

Καθώς τον εμπλέκουν στην υπόθεση, ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ουμούτ Οράν ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι κατέθεσε μήνυση εναντίον των 3 εφημερίδων, καταγγέλλοντας ότι τα άρθρα αυτά αποτελούν «αποκυήματα φαντασίας» και «συκοφαντίες» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας «προπαγάνδας».

Η Σιουμεγέ Ερντογάν, 30 ετών, εργάζεται στο πλευρό του πατέρα της ως σύμβουλος επικοινωνίας. Σύμφωνα με τον Τύπο σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015 με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων