ΚΟΣΜΟΣ

Ποροσένκο: Σύμβουλος του Πούτιν διηύθυνε ελεύθερους σκοπευτές στο Κίεβο

Ποροσένκο: Σύμβουλος του Πούτιν διηύθυνε ελεύθερους σκοπευτές στο Κίεβο

«Ομάδες ξένων ελεύθερων σκοπευτών, που είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει διαδηλωτές πριν από έναν χρόνο, διηύθυνε ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ», κορυφαίος σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως υποστήριξε ο Πέτρο Ποροσένκο, επικαλούμενος στοιχεία της αστυνομικής έρευνας.

«Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της ασφάλειας μού είπε ότι κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, στελέχη των ειδικών δυνάμεων αποκάλυψαν στοιχεία ότι ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος Βλάντισλαβ Σούρκοφ ήταν επικεφαλής της οργάνωσης ομάδων ξένων ελεύθερων σκοπευτών στην (πλατεία) Μαϊντάν», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο προχώρησε σε αυτό το σχόλιο στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με συγγενείς των 100 περίπου ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, εναντίον του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Γιανουκόβιτς κατόπιν αποπέμφθηκε και διέφυγε στη Ρωσία…

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι αρχές έχουν διαπιστώσει πως υπάρχει «σαφής σύνδεση της Ρωσίας» με τους θανάτους των διαδηλωτών.

«Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει άρματα μάχης, πυρομαχικά και στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία»

Την ίδια ώρα, το Κίεβο κατηγόρησε, την Παρασκευή (20/2), τη Ρωσία ότι έστειλε κι άλλα άρματα μάχης και στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας πως οι ρωσικές αυτές δυνάμεις κινούνται προς την ελεγχόμενη από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, πόλη Νοβοαζόφσκ.

Η Ρωσία δεν απάντησε πάντως στην κατηγορία αυτή, ενώ σημειώνεται πως η Μόσχα απορρίπτει παγίως αυτού του είδους τους ισχυρισμούς της ουκρανικής ηγεσίας. Αν ωστόσο ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις στη Μαριούπολη, για την οποία το Νοβοαζόφσκ θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο, αυτό αναμένεται να σημάνει τον οριστικό τερματισμό της εκεχειρίας η οποία επιτεύχθηκε με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή.

Η πόλη Νοβοαζόφσκ, 40 χλμ. ανατολικά της Μαριούπολης, είχε καταληφθεί από τους αντάρτες πέρυσι.

«Τις τελευταίες ημέρες, παρά τη συμφωνία του Μινσκ, στρατιωτικός εξοπλισμός και πυρομαχικά καταγράφηκε ότι πέρασαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο, διευκρινίζοντας ότι 20 ρωσικά άρματα μάχης, 10 πυραυλικά συστήματα και οχήματα γεμάτα στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ρωσικά Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν σχετικά με την προώθηση ειρηνευτικών πρωτοβουλιών. Οι ελπίδες όμως ήταν λιγοστές ήδη πριν από τον εντοπισμό των ρωσικών ενισχύσεων, που αναφέρθηκε επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

«Ο αριθμός των επιθέσεων δείχνει ότι οι τρομοκράτες δεν θέλουν να σιωπήσουν εντελώς τα όπλα τους», δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Ανατόλι Στέλμαχ, κάνοντας λόγο για 49 επιθέσεις των φιλορώσων αυτονομιστών μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Στο Κίεβο δε, όπου πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Μαϊντάν για να τιμήσουν την επέτειο από τους θανάτους περίπου 100 διαδηλωτών και την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, επικρατούσε κατήφεια.

Πάνω από 5.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα του Απριλίου της περασμένης χρονιάς, όταν ξέσπασαν εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σχετικές ειδήσεις