ΚΟΣΜΟΣ

Την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία ζητούν Μέρκελ και Ολάντ

Την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία ζητούν Μέρκελ και Ολάντ

Την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, επιθυμούν Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, όπως επανέλαβαν την Παρασκευή (20/2), επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι μια από τις επιλογές, αλλά όχι και ο στόχος τους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να εφαρμοστούν. Όλες οι συμφωνίες του Μινσκ και τίποτα λιγότερο από τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, για να προσθέσει: «Οι εκεχειρίες παραβιάστηκαν κατ' επανάληψη, θα πρέπει τώρα να γίνουν πλήρως σεβαστές σε όλη τη γραμμή του μετώπου».

«Ο στόχος είναι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μινσκ να τεθούν σε εφαρμογή στην πράξη», ανέφερε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ, συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην συνεχιστεί το λουτρό αίματος».

Σημειώνεται ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν την Τρίτη (24/2) στο Παρίσι, κατόπιν αιτήματος των ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεών τους», σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. Η συνάντηση αυτή, θέμα της οποίας θα είναι η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Οι συμφωνίες του Μινσκ, που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου, προβλέπουν την εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, την απόσυρση του βαρέος οπλισμού, αλλά και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές.

Οι αυτονομιστές έχουν δηλώσει πάντως από την πλευρά τους ότι τάσσονται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των συμφωνιών όμως η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πολλές φορές.

Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε, τέλος, ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αποτελεί μια επιλογή, εάν παραβιαστεί η συμφωνία, αλλά όχι και το στόχο της Ευρώπης. Επισήμανε ωστόσο ότι, εφόσον χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε «να εξετάσει το θέμα των κυρώσεων», ενώ και ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε εξάλλου ότι «όποια χώρα δεν τηρήσει τις συμφωνίες θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις».

Σχετικές ειδήσεις