ΚΟΣΜΟΣ

Βαλς: Άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης οι τζιχαντιστές

Βαλς: Άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης οι τζιχαντιστές

Ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές και τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (21/02) στη Μαδρίτη, ο Βαλς τόνισε αρχικά ότι η δημιουργία κάτω από τα μάτια μας και όχι μακριά από τα σύνορά μας ενός νέου προπύργιου της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών στη Λιβύη, αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά μας».

Ο Βαλς ήταν ένας από τους τέσσερις πρωθυπουργούς που συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή, που είχε στόχο να καθορίσει μια κοινή θέση για τρία σημαντικά για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ζητήματα: την τρομοκρατία, την εξωτερική πολιτική και την απασχόληση.

«Πρέπει να έχουμε τη διαύγεια να εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη των χωρών μας: η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές έχει εγκατασταθεί στις δυτικές κοινωνίες μας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη Δανία με 17 και 2 νεκρούς αντίστοιχα.

Ο Βαλς ισχυρίστηκε επίσης ότι περίπου 3.000 πρόσωπα έχουν τραβήξει την προσοχή των υπηρεσιών στη Γαλλία εξαιτίας του κινδύνου να ριζοσπαστικοποιηθούν και αναφέρθηκε στην εμφάνιση «ενός ισλαμοφασισμού, ενός συνδυασμού δηλαδή του ολοκληρωτισμού και του ισλαμικού φανατισμού. Το ακραίο ισλάμ μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο και πρέπει να ενισχύσουμε τα μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι 3.000 με 5.000 πολίτες της έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, το 30% εκ των οποίων έχει επιστρέψει στις πατρίδες του.