ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σε κρίσιμη καμπή η εκεχειρία – Ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Ουκρανία: Σε κρίσιμη καμπή η εκεχειρία – Ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ουκρανική κρίση, με «ενθαρρυντικές ενδείξεις» αποκλιμάκωσης, εκτίμησε αξιωματούχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που διευκρίνισε, πάντως, πως ακόμη δεν μπορεί να γίνει λόγος για σταθεροποίηση.

«Ελπίζω ότι η αποκλιμάκωση αυτή θα εξελιχθεί σε μια μη αναστρέψιμη διαδικασία», είπε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρόεδρος της Ομάδας Επαφής του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία, Χάιντι Ταλιαβίνι.

Σύμφωνα με την Ταλιαβίνι, «ο σημαντικός περιορισμός των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες, η απελευθέρωση των κρατουμένων και η έναρξη της απόσυρσης των βαρέων όπλων (...) συνιστούν ενθαρρυντικές ενδείξεις».

Ωστόσο «είμαστε ακόμη μακριά» από την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μια «αρνητική τροπή» εάν οι δύο πλευρές δεν καταβάλουν ειρηνευτικές προσπάθειες. «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, με τον κίνδυνο μιας νέας κλιμάκωσης».

Εφόσον συνεχιστεί η παύση των εχθροπραξιών, μία από τις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας θα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των εμπόλεμων περιοχών. Για το σκοπό αυτό, η Ταλιαβίνι ζήτησε να σταλούν επί τόπου ειδικοί των υπηρεσιών του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες των αμάχων.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση στις 9 Μαρτίου για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις