ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σήμερα η κηδεία του Νεμτσόφ - Επέστρεψε στο Κίεβο η σύντροφός του

Ρωσία: Σήμερα η κηδεία του Νεμτσόφ - Επέστρεψε στο Κίεβο η σύντροφός του

Η ουκρανή σύντροφος του δολοφονηθέντος ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες την Παρασκευή (27/02/2015) στη Μόσχα, επιστρέφει στην πατρίδα της αφού ανακρίθηκε από την αστυνομία στη ρωσική πρωτεύουσα.

"Η Άννα Ντουρίτσκαγια μόλις αναχώρησε για το Κίεβο", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Το 23χρονο μοντέλο βρισκόταν μαζί με τον Νεμτσόφ όταν εκείνος δέχτηκε την δολοφονική επίθεση.

Ο δικηγόρος της είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η γυναίκα αγωνιά να επιστρέψει προσωρινά στο σπίτι της στο Κίεβο για να δει την μητέρα της, αλλά πρόσθεσε ότι η αστυνομία "ενεργεί σωστά".

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ντουρίτσκαγια επιστρέφει αεροπορικώς στην Ουκρανία μετά "την παροχή της απαραίτητης βοήθειας στην πολίτη μας από ουκρανούς διπλωμάτες στη Μόσχα".

Η Ντουρίτσκαγια, που κατοικεί στη Μπίλα Τσέρκβα, σε απόσταση 70 χλμ. από το Κίεβο, περπατούσε την Παρασκευή μαζί με τον Μπόρις Νεμτσόφ σε μια γέφυρα δύο βήματα από το Κρεμλίνο όταν ο τελευταίος δολοφονήθηκε

Το ζευγάρι είχε δειπνήσει σε εστιατόριο προηγουμένως.

Η κηδεία του Νεμτσόφ θα τελεστεί σήμερα στο κοιμητήριο της Μόσχας Τρογεκουρόβσκογιε.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Πολωνίας δήλωσε ότι η Μόσχα αρνήθηκε να του χορηγήσει βίζα για να παραστεί στην κηδεία.

Ο Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς επρόκειτο να ηγηθεί της πολωνικής αντιπροσωπείας στην κηδεία.

Η ρωσική πρεσβεία στην Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι ο Μπορούσεβιτς δεν έλαβε βίζα γιατί το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο με τους πολωνούς αξιωματούχους στους οποίους απαγορεύεται να ταξιδέψουν στη Ρωσία--μία λίστα η οποία συντάχθηκε μετά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας για την ουκρανική κρίση.

Η λετονή ευρωβουλευτής Σάντρα Καλνιέτε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι της απαγόρευσαν την είσοδο στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο χωρίς να της δοθεί μία ικανοποιητική εξήγηση.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε το αίτημα του ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να παραστεί στην κηδεία του Νεμτσόφ.

Σχετικές ειδήσεις