ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Νεμτσόφ διέθετε αποδείξεις για τη ρωσική εμπλοκή στην ουκρανική κρίση»

«Ο Νεμτσόφ διέθετε αποδείξεις για τη ρωσική εμπλοκή στην ουκρανική κρίση»

Αποδείξεις, σχετικά με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, τις οποίες ήταν έτοιμος να δημοσιοποιήσει, είχε συγκεντρώσει ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε την Παρασκευή (27/2) κοντά στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με το φίλο του, Ιλία Γιασίν.

«Διέθετε αποδείξεις. Βρισκόταν σε επικοινωνία με συγγενείς Ρώσων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί, στο Ιβάνοβο, το Γιάροσλαβ και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιασίν, επικεφαλής του κινήματος της αντιπολίτευσης Solidarnost και ένας από τους στενότερους φίλου του Νεμτσόφ.

Ο Γιασίν εξέφρασε επίσης τους φόβους του ότι οι αποδείξεις αυτές δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

«Δεν γνωρίζω πώς είχε αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες. Οι ερευνητές πήγαν στο σπίτι του δύο ώρες μετά τη δολοφονία του, ενώ την επόμενη ημέρα πήγαν στο γραφείο του. Πήραν μαζί τους έγγραφα και έχουν αποκλείσει την πρόσβαση», εξήγησε.

Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται πως τις είχε συγκεντρώσει σε «μία έκθεση με τίτλο "Ο Πούτιν και ο πόλεμος"» την οποία επρόκειτο να δημοσιεύσει σύντομα, είχε εκμυστηρευτεί ο Μπόρις Νεμτσόφ δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του, σύμφωνα πάντα με τον Ιλία Γιασίν.

«Νομίζω ότι είχε ολοκληρώσει την έρευνα, θα προκαλούσε αίσθηση», υπογράμμισε ακόμα στο δίκτυο της αντιπολίτευσης Dojd, συμπληρώνοντας: «Όμως δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η δολοφονία του συνδέεται συγκεκριμένα με την υπόθεσή αυτή. Μου φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δεδομένο στο οποίο η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε εκδώσει πολλές εκθέσεις κατά το παρελθόν, μία εκ των οποίων αφορούσε τη διαφθορά κατά την προετοιμασία των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του 2014 στο Σότσι.

Σχετικές ειδήσεις