ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Μόσχα

Μέρκελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Μόσχα

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή 18η και 19η Μαρτίου, όμως ενδέχεται να το κάνει – ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία – τον προσεχή Ιούνιο, διεμήνυσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν θα λάβουμε μια νομικά δεσμευτική απόφαση το Μάρτιο», ενδέχεται μόνο να καταλήξουμε σε μια «πολιτική» απόφαση, δήλωσε στον Τύπο η Μέρκελ, έπειτα από μία συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, «το έχουμε πει επανειλημμένα ότι στην περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «νέων (οικονομικών) κυρώσεων» εναντίον της Μόσχας, την ώρα που οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Ιούλιο.

Η ίδια ωστόσο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι αυτό δεν είναι «το βασικότερο ζήτημα» που απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς πάνω απ' όλα εκφράζονται ανησυχίες για το πώς θα βρεθούν τα μέσα που θα «διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή» των ειρηνευτικών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν τη 12η Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η Άγγελα Μέρκελ και ο Πέτρο Ποροσένκο υπογράμμισαν σχετικά με αυτές τις συμφωνίες ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» καταδικάζοντας και οι δύο τη μη τήρηση των όρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ, ιδίως την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου.

Ρoή Ειδήσεων