ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας η Ουκρανή πιλότος

Ρωσία: Ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας η Ουκρανή πιλότος

Δέκα ημέρες μετά την διακοπή της απεργίας πείνας -που διήρκησε για 84 ημέρες- η Νάντια Σαβτσένκο που κρατείται στη Ρωσία, ξεκίνησε και πάλι να μην τρώει, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (16/3) ο δικηγόρος της Μαρκ Φεϊγκούιν

Η 33χρονη Ουκρανή πιλότος, αρχικά έκανε απεργία πείνας για 84 ημέρες, προτού σταματήσει εξαιτίας της μεγάλης αδυναμίας της και αφού αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ της «αναγκαστικής σίτισης» στο νοσοκομείο και του τερματισμού της διαμαρτυρίας της.

Αποφάσισε όμως να ξεκινήσει και πάλι την απεργία επειδή δεν εισακούστηκαν τα αιτήματά της, πρόσθεσε ο Φεϊγκούιν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η πιλότος «επιμένει ότι είναι αθώα».

Ουκρανοί γιατροί κατάφεραν να επισκεφθούν την Σαβτσένκο το Σάββατο (14/3), για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή της πριν εννέα μήνες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, της συνέστησαν να μην ξεκινήσει και πάλι απεργία πείνας.

«Την προειδοποίησα ότι δεν είναι σε κατάσταση να ξεκινήσει και πάλι την απεργία πείνας, όμως αυτή σκέφτεται διαφορετικά», υπογράμμισε ο Φεϊγκούιν.

Η Ουκρανή πιλότος συνελήφθη τον Ιούλιο σε ρωσικό έδαφος σύμφωνα με τη Μόσχα, αν και η Ουκρανία αναφέρει ότι αιχμαλωτίστηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες και παραδόθηκε στη Ρωσία.

Η Σαβτσένκο κατηγορείται για τον «φόνο εκ προμελέτης» δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές, «για το έγκλημά της ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών ή σε ισόβια κάθειρξη».

Πηγή: ΑΜΠΕ