Κέρι: Σκληρές αποφάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Newsbomb

Γνήσια πρόοδος έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ήρθε η ώρα για σκληρές αποφάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία-πλαίσιο.

«Δεν βιαζόμαστε...αλλά αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν τώρα θεμελιώδεις αποφάσεις και όσο περνάει ο καιρός δεν καθίσταται ευκολότερο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην γραμμή τερματισμού, αλλά να είστε σίγουροι ότι έχουμε την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και λήψης σκληρών αποφάσεων...και πρέπει όλοι να κάνουμε σωστές επιλογές μέσα στις επόμενες μέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κέρι αποκάλυψε, τέλος, ότι το Σάββατο θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν με το Ιράν, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Λωζάννη «για να διαπιστώσουν αν είναι πιθανή μία συμφωνία».

Ροχανί: Όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εκτίμησε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των διεθνών δυνάμεων ενδέχεται να οδηγήσει στη σύναψη οριστικής συμφωνίας και να ξεπεραστούν όλες οι εκκρεμότητες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών, προέκυψαν κοινές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα όπου υπήρχε διαφωνία κι αυτό μπορεί να είναι μία βάση για οριστική συμφωνία», ανέφερε ο Ροχάνι, έπειτα από επίσκεψή του σε κέντρο αποκατάστασης βετεράνων του στρατού, προσθέτοντας (όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA): «Θεωρώ ότι είναι πιθανό να επιτύχουμε μία συμφωνία και δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να επιλυθεί».

Φαμπιούς: Ισχυρή συμφωνία που θα εγγυάται ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει ατομική βόμβα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η χώρα του θέλει μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εγγυηθεί ότι η Τεχεράνη δεν θα μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα.

«Η Γαλλία θέλει μια συμφωνία, αλλά μια ισχυρή συμφωνία που πραγματικά θα εγγυάται ότι το Ιράν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση, αλλά όχι στην ατομική βόμβα», δήλωσε ο Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) ανέστειλαν χθες (20/1) τις διαπραγματεύσεις και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά στην ευαίσθητου χαρακτήρα έρευνα της Τεχεράνης στον πυρηνικό τομέα και την άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Η Γαλλία ζητεί αυστηρότερους περιορισμούς για τους Ιρανούς υπό οποιαδήποτε συμφωνία σε σχέση με άλλες δυτικές αντιπροσωπείες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved