ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν και τους τελευταίους στρατιώτες τους

Υεμένη: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν και τους τελευταίους στρατιώτες τους

Στην πρώτη του ομιλία, μετά την φυγή του από την Σαναά τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι κάλεσε τους σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα Σαναά και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά υπουργεία.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να απομακρύνουν τους εναπομείναντες 100 στρατιώτες τους που βρίσκονταν στην Υεμένη, όπως μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πηγές στην περιοχή που γνωρίζουν την κατάσταση.

Το CNN μετέδωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες διενεργούσαν επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας κατά της Αλ Κάιντα και ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτή, είναι οι τελευταίες που εξακολουθούν να εδρεύουν στην Υεμένη.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Σαναά έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Χούτι.

Χθες Παρασκευή (20/3), περισσότεροι από 137 πιστοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με στόχο δύο τεμένη στην πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος Χάντι δεσμεύτηκε παράλληλα να πατάξει την επιρροή που διαθέτει το Ιράν στη χώρα του και κατηγόρησε τους Χούτι ότι εισάγουν την ιδεολογία του ιρανικού καθεστώτος.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι Χούτι, οι οποίοι είναι σύμμαχοι του Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο υποχρέωσαν τον Χάντι σε κατ'οίκον περιορισμό οδηγώντας τον σε παραίτηση.

Έκτοτε, ο Χάντι και οι Χούτι ηγούνται αντίπαλων κέντρων εξουσίας στη βόρεια και στη νότια Υεμένη προκαλώντας φόβους για έναν εμφύλιο ευρείας κλίμακας και ευνοώντας την δράση σουνιτικών τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις