ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επτά τραυματίες στα ανατολικά, φόβοι για νέα κλιμάκωση

Ουκρανία: Επτά τραυματίες στα ανατολικά, φόβοι για νέα κλιμάκωση

Έξι στρατιωτικοί και ένας άμαχος τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι σποραδικές συγκρούσεις, μερικές φορές και με βαριά όπλα, συνεχίζονται παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εγείροντας φόβους για νέα κλιμάκωση της σύρραξης.

Έξι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας άμαχος τραυματίστηκε από μια οβίδα στο Ντζερτζίνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που επλήγη χθες Κυριακή από πυρά όπλων των ανταρτών.

«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι ασταθής πρακτικά» σε όλη την ανατολική Ουκρανία, ενώ οι αντάρτες χρησιμοποιούν «μαζικά πυροβόλα όπλα”, όλμους και εκτοξευτές οπλοβομβίδων, αλλά και βαρέα όπλα σποραδικά, υποστήριξε ο Λισένκο. Η ρίψη “πέντε οβίδων (προερχόμενων από τα πυροβόλα) αρμάτων μάχης και δύο του πυροβολικού καταγράφηκαν επίσης» μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, συνέχισε.

Στην περιοχή Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές βομβάρδισαν το χωριό Ορίχοβε με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ, όπλα τα οποία θα όφειλαν να είχαν αποσυρθεί από τη γραμμή του μετώπου βάσει των όρων της συμφωνίας του Μινσκ, κατήγγειλε επιπλέον ο Λισένκο.
Όλμοι διαμετρήματος 120 χιλιοστών —που επίσης θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα μέτωπα— χρησιμοποιήθηκαν εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού στο Πίσκι, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός.

Νέες μάχες αναφέρθηκαν παράλληλα στο Σιρόκινε, κοντά στη Μαριούπολη, την τελευταία τόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας πόλη την οποία ελέγχει το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λισένκο.

Ένα ουκρανικό κέντρο αναλύσεων αναφερόμενο στις εχθροπραξίες αυτές εκτίμησε ότι είναι πιθανή νέα κλιμάκωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία “τις προσεχείς εβδομάδες”.

Οι αντάρτες συγκεντρώνουν δυνάμεις «σε όλη τη γραμμή του μετώπου», σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Πολιτικών Μελετών που εδρεύει στο Κίεβο. Το Κέντρο αυτό προσθέτει ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών μετρούν 35.000-40.000 μαχητές, εκ των οποίων όπως υποστηρίζει περίπου οι 10.000 είναι Ρώσοι στρατιωτικοί.

Σχετικές ειδήσεις