ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι παραμένει στο Άντεν παρά την προέλαση των ανταρτών

Υεμένη: Ο πρόεδρος Χάντι παραμένει στο Άντεν παρά την προέλαση των ανταρτών

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Υεμένης, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας, διέψευσαν σήμερα (25/03/2015) ότι ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι έχει εγκαταλείψει το Άντεν, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν σκοπεύει να φύγει από την πόλη παρά τη συνεχιζόμενη προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας της χώρας, ο στρατηγός Άλι αλ Αχμάντι, όταν ρωτήθηκε αν ο Χάντι βρίσκεται στο Άντεν, απάντησε: «Είναι εδώ. Είμαι τώρα μαζί του στο μέγαρό του. Είναι στο Άντεν».

Ο Μοχάμεντ Μάμερ, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Υεμένης, υπογράμμισε: «Ο πρόεδρος Χάντι είναι στο Άντεν και παρακολουθεί την κατάσταση (...) Καλούμε τον κόσμο να ενωθεί και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός της Υεμένης, οι Άραβες και οι κυβερνήσεις δεν θα δεχθούν να λεηλατηθεί το Άντεν».

Λίγο αργότερα ένας συνεργάτης του προέδρου δήλωσε ότι ο Χάντι έχει μεταφερθεί σε ένα «ασφαλές μέρος» στο Άντεν.

Νωρίτερα η προεδρική φρουρά είχε ανακοινώσει ότι ο Χάντι είχε διαφύγει από το Άντεν, καθώς οι εχθρικές δυνάμεις προωθούνται προς την πόλη.
Οι δυνάμεις των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, με την υποστήριξη συμμαχικών τους δυνάμεων του στρατού, κατέλαβαν σήμερα την αεροπορική βάση του αλ Άναντ, σε απόσταση 60 χλμ. βορείως του Άντεν, από στρατεύματα πιστά στον Χάντι.

Οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους προωθήθηκαν στη συνέχεια σε απόσταση 40 χλμ. από το Άντεν, όπου ο Χάντι είχε καταφύγει τον περασμένο μήνα, όταν διέφυγε από την πρωτεύουσα Σανάα.

Σημάδι της σύγχυσης και της ανησυχίας που επικρατεί στην πόλη είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από μια αποθήκη με αίτημα να πάρουν τα όπλα που βρίσκονταν εκεί, κάτι που τελικά κατάφεραν, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ρoή Ειδήσεων