ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάιερ: Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

Σταϊνμάιερ: Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

Την άποψη ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γιορτάζεται η επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υποστήριξε όμως ότι πλέον υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να τηρηθεί η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη στη Λωζάννη.

Μιλώντας από την Πολωνία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Σταϊνμάιερ κάλεσε το Ισραήλ, που έχει δηλώσει ότι η συμφωνία-πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του, να την εξετάσει πιο προσεκτικά.

«Ζητάμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να εξετάσει πιο προσεκτικά τη συμφωνία», είπε ο Γερμανός υπουργός στη διάρκεια συνέντευξής Τύπου έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο και τον Πολωνό ομόλογό του.

«Τα βασικά της σημεία έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή θα βελτιωθεί και ότι δεν θα επιδεινωθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία - πλαίσιο ο Σταϊνμάιερ σχολίασε: «Είναι πολύ νωρίς για να γιορτάζουμε. Αυτό που κάναμε χθες είναι να θέσουμε τους θεμέλιους λίθους».

«Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά επίσης ελπίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε πως το Ιράν θα τηρήσει τα βασικά σημεία», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Σταϊνμάιερ υπογράμμισε ότι μένει να γίνει πολλή δουλειά μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ως το τέλος Ιουνίου, αλλά και ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι αυτή θα επιτευχθεί.

«Κάθε διαπραγματευτής γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε η συμφωνία - πλαίσιο να γίνει οριστική.

Σχετικές ειδήσεις