ΚΟΣΜΟΣ

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν απασχολεί τις τελευταίες ημέρες το διεθνή Τύπο.

Στην πλειοψηφία τους τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρονται με επιφυλάξεις και δυσφορία στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα, προτάσσοντας την ενόχληση με την οποία παρακολουθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την κίνηση στη δύσκολη συγκυρία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, ενώ εκφράζουν και τις αντιδράσεις τους στη διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει πως καθώς η Αθήνα «υποφέρει από την ισχυρότερη οικονομική ασφυξία των τελευταίων δεκαετιών, το ταξίδι γίνεται Μόσχα μεταξύ εικασιών πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει στον έλληνα πρωθυπουργό μία προσφορά για οικονομική βοήθεια που θα έβρισκε δύσκολο να αρνηθεί». «Οι δυτικοί διπλωμάτες ανησυχούν πως ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί την Αθήνα για να προχωρήσει τη ρωσική φιλοδοξία ακρωτηριασμού της Ευρώπης», γράφει o Guardian που αναφέρει ότι η «αμφιλεγόμενη επίσκεψη πρόκειται να βαθύνει την αποξένωση» μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Το BBC κάνει λόγο για τον «πυρετό» των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, ενώ όπως σημειώνει ο Α. Τσίπρας και ο Β. Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την κρίση στην Ουκρανία. O βρετανός δημοσιογράφος Kevin Connolly υποστηρίζει ότι «η ίδια η Ρωσία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα για να σώσει την Ελλάδα».

H κάλυψη της ισπανικής El Pais, στο πρώτο της θέμα στην ιστοσελίδα της το πρωί της Τετάρτης, συνοψίζει πώς βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος την επίσκεψη: «Η Ευρώπη κοιτάζει με καχυποψία τα σχέδια του Τσίπρα», λέγοντας πως η προσέγγιση Αθήνας και Μόσχας «προξενεί ανησυχία», και μάλιστα σε μία συγκυρία «υψηλότατης έντασης».

Στο πρώτο της θέμα το πρωί της Τετάρτης, η ιστοσελίδα της Sueddeutsche Zeitung γράφει για το «επικίνδυνο φλερτ με τη Μόσχα», τονίζοντας ότι «στην ΕΕ ρωτούν ποιο θα ήταν το αντάλλαγμα».

«Οι πολιτικοί της ΕΕ προειδοποιούν τον Τσίπρα για συνέπειες» γράφει το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής FAZ το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας πως «παρατηρητές εκτιμούν πως η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να μαλακώσει την σκληρή στάση της ΕΕ μέσω καλών σχέσεων με την Ελλάδα».

Ανάλογη είναι η προσέγγιση και σε άρθρο του Spiegel με τίτλο «Η διπλωματία δεν γίνεται έτσι».

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο, από την πλευρά του, για «επικίνδυνο πόκερ του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα».

Σχετικές ειδήσεις