Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Πούτιν: Επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών (vid)

Newsbomb

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Κρεμλίνο η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση ξεκίνησε μεκαθυστέρηση μισής ώρας, στις 13:30 αντί για τις 13:00 που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη.

ΜΟΣΧΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Διονυσία Προκόπη

Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, προς όφελος των δύο λαών, αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας. Το 2013 ο όγκος των συναλλαγών είχε διπλασιαστεί. Πέρυσι όμως είχαμε μείωση κατά 40%. Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μπροστά».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συγκίνηση του γιατί το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή της για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είχε αναλογικά το μεγαλύτερο φόρο αίματος».

«Υπάρχουν βαθιές και διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων και εξαιτίας της κοινής θρησκευτικής παράδοσης και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας των δύο λαών. Ο σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε να επανεκινήσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τι αναμένεται να συζητηθεί

Στη συνάντηση, στην οποία είναι στραμμένα τα βλέμματα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης του κόσμου, συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ από ρωσικής πλευράς μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκολόφ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσουν και για τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και για τα ζητήματα ασφαλείας τόσο γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα, όσο και για τη Μέση Ανατολή.

Με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκρούουν τις «συμβουλές» των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή το ταξίδι στη Μόσχα.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται νουθεσίες επί τέτοιων ζητημάτων. Είναι αυτονόητο και κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να συνάπτει εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με χώρες με τις οποίες υπάρχουν δεσμοί φιλίας χιλιάδων ετών», είναι η απάντηση του Μαξίμου.

Το πιο πιθανό είναι ωστόσο να υπάρξει μεν μια σημαντική οικονομική ανάσα από τη Μόσχα προς την Αθήνα, αλλά όχι με τη μορφή απευθείας δανείου. Εκείνο που θεωρείται αναμενόμενο είναι η σημαντική ενίσχυση σε συγκεκριμένους τομείς, με μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα:

-Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί στην άρση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, που είχε επιβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτή την κίνηση με ενδιαφέρον καθώς θα δώσει ανάσα στην αγροτικό κόσμο της χώρας, που στηρίζεται στις εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα του εμπάργκο θα γίνει με τέτοιο τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους κόλπους της Ε.Ε., επισημαίνουν στο Newsbomb κυβερνητικά στελέχη.

-Παράλληλα, θα υπάρξει εκτενής συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα αγροτικής οικονομίας, με κοινοπραξίες και μικτά σχήματα εταιρειών.

- Στην ατζέντα των επαφών θα έρθουν βεβαίως τα ενεργειακά που έχουν τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί από τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Ταυτόχρονα πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θέμα των αγωγών.

- Να σημειώσουμε τέλος ότι αναμένεται να υπάρξει και επενδυτικό ενδιαφέρον για υποθέσεις που είχαν παρουσιάσει κωλυσιεργία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και έχουν να κάνουν με τα λιμάνια και με τους σιδηροδρόμους.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας - Ρωσίας το 2016.

Στις 15:30 οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα (18:30) ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους προέδρους ομογενειακών συλλόγων και θα ακολουθήσει (19:00) διευρυμένη συνάντηση με τους ομογενειακούς συλλόγους.